En fornuftig og hurtig lovændring.

Da jeg var ung og fri for forpligtelser, tog jeg flere gange til udlandet, for at lære mere om landene, deres kultur og befolkning. 

Bl.a. tog jeg til Thessaloniki i Grækenland, hvor jeg arbejdede 3 mdr. på et familieejet hotel. Jeg stod for morgenbuffeten, som jeg stillede frem hver morgen. Det gav lidt drachmer, fri kost og logi samt masser af fritid, hvor jeg lærte den græske befolkning, kultur og rigtig mange turister at kende. Det var hvad jeg vil kalde working holiday.

Sidste år hørte jeg så første gang om Working Holyday visum. Fra en Bulgarsk dame som arbejder på et stort københavnsk hotel. Det er en visumaftale mellem Argentina, Australien, Canada, Chile, Japan, New Zealand, Sydkorea og Danmark. Den giver unge mennesker mulighed for at rejse ud, og samtidig arbejde lidt, og på den måde lære mere om det land de besøger. Et rigtig godt tiltag, som har den begrænsning, at der kun må arbejdes halvdelen af tiden, man opholder sig i pågældende land.

Den Bulgarske dame, fortalte mig at der var stor udskiftning i personalet på de store hoteller, og at det skyldes der jævnligt kom unge piger fra Chile og Argentina. Desværre tydede noget på at der var nogle forretningsfolk, der havde set muligheden for billig arbejdskraft, og fået sat det i system. 

Systemet gik ud på at der via et kontor i Chile og Argentina, blev unge mennesker lovet, at de kunne komme billigt til Danmark, og samtidig tjene godt. (mere end i hjemlandet) Kontoret klarede Working holyday visum, NemKonto, bopæl og kontakt til hotel, hvor der skulle arbejdes som stuepige. Et job som ikke kræver dansk kundskaber, kun at man er villig til hårdt og stressende arbejde. 

Da de unge kun er her i kort tid, og kun må arbejde halvdelen af tiden, er de ikke interesseret i at blive organiseret, og får på den måde heller ikke kendskab til, hvor meget den rigtige løn er, men ender med, at være med til at sættes de lokales løn under pres.

I 2015 blev der givet 809 tilladelser til indrejse i DK. I 2019 blev der givet 3344, fortrinsvis til unge piger fra Chile og Argentina. Over en firdobling!

Heldigvis har vores socialdemokratiske regering fået øje på misbruget og har strammet reglerne, således at der nu kun gives 150 tilladelser til Chile og 150 til Argentina. Samtidig med at det nu koster 1900,-kr. at ansøge.

Super med en så hurtig indgriben fra regeringen og ministeren for området. Bare regeringen så viser den samme handlekraft, når det handler om differentieret pensionsalder for de nedslidte, og en plan som stopper udhulingen af dagpengenes værdi.