Unge skal kunne vælge en uddannelse på baggrund af virkeligheden

Når unge i dag vælger uddannelser, er det mit indtryk at det alt for ofte sker på baggrund af forkerte eller forældede oplysninger, om hvordan deres hverdag vil komme til at se ud.

Kort inden jul talte jeg med nogen nyuddannede skibsassistenter. De fleste af dem havde en forventning om at de nu, efter at være blevet færdige med uddannelsen, kunne komme ud og sejle på langfart.
Umiddelbart var der dog ikke nogen, som indtil videre havde fået et job der gav dem muligheden for det.

Det fik mig til at tænke tilbage på nogen af mine egne grunde til at vælge at blive skibsassistent.

Mine drømme var forældede

Jeg startede selv på uddannelsen for omkring 5 år siden.
Min forventning var at jeg ville få mulighed for at komme ud og sejle på langfart og se hele verden.

Hurtigt fandt jeg ud af at det billede, som jeg havde fået gennem beskrivelser af uddannelsen, stammede fra en anden tid.

I dag er det de færreste danskere der som skibsassistenter får mulighed for at sejle længere væk end Norge og Grønland.

Det er mit indtryk at den falske reklame for uddannelse og job ikke kun er et problem inden for min egen branche.

Vi skal vise virkeligheden

Jeg kender flere der er startet på uddannelser, som har vist sig overhovedet ikke at passe med det, de har fået indtryk af på forskellige uddannelsesportaler og messer.

Når unge mennesker vælger uddannelse på baggrund af forkerte oplysninger, opbygges der også forventninger til jobbet, som mange oplever aldrig vil kunne indfries. Jeg frygter at det i sidste ende kan føre til at mange aldrig falder ordentligt til på arbejdsmarkedet.

Derfor synes jeg vi skal holde op med at lokke unge ind på uddannelserne med falske og forældede forestillinger om, hvordan hverdagen vil komme til at se ud for dem.

Vi bør sørge for at promovere de egentlige muligheder der findes inden for fagene, så de unge har et realistisk billede af arbejdsmarkedet, når de skal vælge deres fremtid.