Er skolelederne inkompetente?

Anders Balle (formand for Skolelederforeningen) siger bl.a. på www.politiken.dk, at lærerne skal være på skolen hver dag fra 8 til 15 eller 15.30. Det kan der være meget fornuft i og derfor er lærerne faktisk også mange steder til stede i det tidsrum – det har nemlig været en mulighed i den nuværende arbejdstidsaftale, som med stor tilfredshed blev indgået mellem Kommunernes Landsforening og Danmarks Lærerforening i 2008. I den står der, at “alle arbejdsopgaver kan gøres til genstand for tilstedeværelse på skolen” og at det i sidste ende er skolelederens beslutning (Arbejdstidsaftalen §7 stk.2).

Det kan derfor undre, at jeg i dag i DR2 Morgen hører Anders Balle sige, at NU skal lærerne være mere til stede på skolerne! Den mulighed har han og hans lederkolleger haft i mange år – hvis han oplever problemer på det felt, hvorfor har han så ikke tidligere gjort noget ved situationen, når nu han som leder faktisk har rig mulighed for det?

Det, Anders Balle siger, er sådan set, at man (lederne) ikke har formået at udnytte mulighederne i den eksisterende arbejdstidsaftale – spørgsmålet burde vel så være, om skolelederne egentlig er kompetente nok til at varetage deres arbejde? Er det arbejdstidsaftalen eller ledernes kompetencer, der står i vejen for den skoleudvikling, vi alle sammen har interesse i?

Det kan da godt bekymre mig, at det er netop disse ledere, som fremover skal have magten over skolen og lærernes arbejdstid, for det kommer da om noget til at kræve handlekraft og ledelseskompetence og ikke mindst tilstedeværelse fra ledelsens side.

Det kan blive et interessant eksperiment for folkeskolen!