Dem som ikke er som os………de må gå i folkeskolen!

Det var ikke lige sådan ordene faldt i lokalavisen, da en af initiativtagerne til en privatskole udtalte sig om idegrundlaget til skolen. Mere noget i retning af: “vi har desværre ikke noget tilbud til børn med særlige behov, det har de jo i folkeskolen”. Men meningen kunne sagtens være den samme!

Folkeskolerne presses med skolelukninger, reformer og præstationskrav. Derfor er det ikke mærkeligt at der etableres private skoler som et alternativ til de pinte folkeskoler. De kan blive spændende alternativer til folkeskolen. Jeg følger udviklingen af idegrundlaget den lokale kommende privatskole. Ikke mindst de læringsmæssige og samfundsmæssige værdier som skal danne grundlag for skolen. Jeg har selv haft de bedste år af min skolegang på en københavnsk friskole med et Grundtvig-Koldsk grundlag. Om mit eget barn skal være elev på den nye friskole, tager jeg stilling til når idegrundlaget ligger klart.

Jeg tror nemlig på, at det skaber værdi at børn omgås og samarbejder med andre børn fra andre kulturer og samfundslag og med forskellige vilkår. Fordi vi alle er lige skal vi alle have forskellig støtte til at opnå vores mål i tilværelsen.

Det værst tænkelige scenarie, sådan som jeg ser det, er at de nye privatskoler bliver elitære skole for de bedst stillede borgere. Udtalelsen fra min indledning er jo ganske sigende og jeg frygter at privatskolerne på den måde et redskab til at eksludere frem for at inkludere. Det er måske ikke værst for de børn med særlige behov, som altså kun kan dækkes på folkeskolen. Det er faktisk værre at tænke på, at man på den måde skaber en gruppe elitebørn som ikke kan omgås alle, fordi de har lært, at det er OK ikke at rumme dem. Jeg frygter man skaber sociale analfabeter. På lang sigt er det ganske forfærdeligt at tænke på, hvad den slags kan føre med sig……

Lad os derfor støtte arbejdet for skoler der bygger på et demokratisk grundlag, på læringsmæssige idealer, på trivsel og sameksistens i såvel folkeskoler som private skoler – og ikke på hvem vi ikke vil have med!