Der er håb, find det hos de unge!

3F ungdoms landsmøde

I medier og internt i fagbevægelsen diskuteres det tit at unge ikke vil fagforeningen og fællesskabet i den. Jeg mener ikke, de unge helt har tabt fællesskabsfølelsen og kampgejsten for fagforeningen. Jeg mærkede kampgejsten stærkt, da jeg var på 3F Ungdoms Landsmøde i starten af november, hvor der var samlet små 100 aktive unge.

Til landsmødet var der mange, der gik på talerstolen. Der blev diskuteret rigtig mange ting, både politik, vores sociale ansvar, fællesskab og fagforeningen blev vendt. Jeg fik til tider gåsehus over den kamplyst, der blev udvist overfor den faglige kamp. Gåsehuden var der især, da 3 af mine kammerater bar vores faner ind, mens vi i fællesskab sang ”Når jeg ser et rødt flag smælde”. Jeg kunne se rundt at selv nye, der var med for første gang, smilede og var begejstrede over det, vi var i gang med.

Jeg valgte at stille op og blev valgt som organisatorisk næstformand til Landsmødet fordi, jeg har en tro på, at vi unge er vejen frem. Hvis vi igen får de unge med i fagbevægelsen, vil vi stå meget stærkere. Men for at få de unge med, skal de kunne se sig selv i fagbevægelsen. Det kan de desværre ikke altid kun i fællesskabet. De skal ”fanges” på en anden måde. Mens jeg sidste år sad i Privat Service, Hotel og Restaurationgruppen i ungdommen, oplevede vi meget, at det, der fik folk til at komme til vores kurser, var deres faglighed. Det der interesserer dem er noget der kan gøre dem dygtigere både personligt men især fagligt, de vil gerne skabe sig et netværk og så skal det selvfølgeligt være sjovt. Vi oplevede, at hvis man først fik dem til at komme, kunne man sagtens vække deres interesse for det faglige fælleskab og vigtigheden i dette. Vi oplevede endda, at vi ikke havde sat nok tid af til at diskutere overenskomsterne, de ville vide det hele.

Rigtig mange afdelinger siger at de ikke kan finde eller har nogle unge i deres afdeling der gerne vil være aktive. De siger at der ingen unge er der kommer ned til dem. De siger at de har prøvet at få nogle unge i gang med ungdoms arbejdet, men at det altid dør ud igen. Jeg mener at det vi i Privat Service, Hotel og Restauration gjorde sagtens kan trækkes ud lokalt. Man behøver ikke holde weekend kurser, men man kan holde fyraftens møder. Det der kunne trække unge til fra min branche kunne være et møde, hvor man f.eks. tilbød dem, at de kunne komme til ølsmagning, hvor de samtidig lærte, hvilken mad de kunne sætte øllene til. For rengøringsassistenter kunne det være, at man lærte dem om ergonomi og rigtige arbejdsstillinger, så de kan holde mange år på arbejdspladsen. Sidstnævnte vil jeg mene kan bruges indenfor alle fag – faglærte som ufaglærte. Udover dette skal der selvfølgelig også være et fagligt indslag, som f.eks. at diskutere overenskomster, få tjekket deres lønseddel eller snakke om, hvad de ser deres fagforening skal gøre for dem.

Hvis man først får de unge til at komme, skal der nok være nogle ildsjæle imellem som gerne vil gøre en indsats for fagbevægelsen. De skal måske lige have et lille puf, men får de det, vil de unge blomstre og vokse med opgaven og blive fagbevægelsens fremtid!