Social dumping.

monika kursus2

Jeg mener at det er vigtigt at hjælpe udenlandske lønmodtagere mod at skabe social dumping, fordi det stadigvæk er et problem og vi alle kan ende med en løn vi ikke kan lave af

Jeg sad her den anden ved min computer, da jeg fik en nyhedsmail fra 3f, med overskriften ”3F varsler konflikt mod firma bag 45 kr. i timeløn”. Artikel handlede om et blomstergartneri, der benyttede sig af polsk arbejdskraft til 45 kr. i timen. Det fik mig helt op i det røde felt, da jeg selv har arbejdet en del år som gartner, og har mødt mange polsk-indlejede håndværkere, som har været nødt til at forlade deres familier og flytte til Danmark, bare for at havde en indkomst til deres familier.
Det værste er ikke at de lever i et relativt dyrt land, i forhold til deres hjemland. Eller at de skal betale halvdelen af deres løn tilbage til det firma som ’udlejer’ dem. Næh, det værste er, at de af frygt for hjemsendelse, holder mund og bøjer hovederne, imens danske firmaer udnytter dem, og deres behov for at forsørge deres familier. Disse mennesker er så ydmyge over for firmaerne, fordi at de ved at hvis de begynder at pege fingre, sender firmaerne dem alle hjem.
Det må pointeres at 3f har gjort en kæmpe indsats for at komme dette til livs. Fra jeg blev opmærksom på de første fortællinger om underbetalte polske håndværkere for 10 år siden, til i dag, er der sket meget med arbejdsvilkårene. Men der gemmer sig stadig firmaer som de 3F varsler konflikt imod. Og hvis vi som medmennesker som er i kontakt med dem ikke hjælper til at finde disse firmaer, ved at fortælle de polske menneskers historier videre, og hjælpe dem med at stå frem til 3f, Og giver dem tryghed til, at lave en sag der kan fremme forholdene, for alle ansatte. kommer vi det nok ikke til livs.

Det gør mig meget ondt at se, at noget der minder om slaveri, kan foregå i mit land Danmark.
Jeg råber op om lige løn til alle, danske så vel som udenlandske lønmodtagere, der udfører samme arbejde med samme kvalifikationer. For alt andet ville være uretfærdigt. Og vi er ikke mindre vær, hvis vi kommer fra et andet land.
Politikerne må ikke glemmer denne udfordring vi står over for. Og skal stadig sætte focus på social dumping, for vi ikke skal ende med et udhulet arbejdsmarked, hvor ingen kan leve af den løn som de for, og vi ikke ender i en stor konflikt.