Ikke nu igen

Ikke nu igen

Det er påske og jeg sidder over morgenkaffen i sommerhuset i Nordjylland og zapper på nyhederne og hvad rammer mit øje. Kvindelig ansat på psykiatrisk bosted stukket ihjel, åh nej tænker jeg og siger højt, ikke nu igen, at endnu et menneske som ”bare” passer sit arbejde har mistet livet på grund af knivstik fra en syg beboer.

Hvorfor sker det nu igen, tænker jeg!

Er det fordi de syge mennesker som har behov for at andre tager sig af dem, er for dårlige til at være der? Eller er det fordi, at medarbejderne ikke har de rigtige kompetencer og kendskab nok til diagnoserne? Eller kan det skyldes at flere af borgerne har dobbelt diagnoser som kræver et særligt fagligt kendskab. Kan det skyldes at der ikke er ressourcer nok til at tage sig af de syge borgere og der derved opstår farlige situationer, der som her får forfærdelige konsekvenser for både personalegruppen og patienten.

Jeg ved at de faglige organisationer gennem flere år har råbt op over for både den ene og den anden minister i folketinget om denne problemstilling, men uden det store held.

Derfor dette opråb til alle politikkerne både i folketinget, regionerne og kommunerne, tag nu jeres ansvar alvorligt og tag det på jer, ved at sikre plejepersonalet og øvrige faggrupper, der arbejder med mennesker, der er syge og har ondt i livet. Gør nu noget ved de forhold, som både personalegrupperne og de syge borgere færdes i, så dem der passer dem kan være trygge ved at møde på arbejde. Tænk også på hvor forfærdeligt det er for den syge borger, som udøver volden og ikke mindst for medarbejderens familie, som er fuldstændige magtesløse.

Så kom nu ud af Jeres skjul og ind i kampen. Det er vigtigt at de rigtige sikkerhedsforanstaltninger, rutiner omsorg og hjælp er til stede. Patienter skal ligeledes være færdigbehandlet før de sendes til et opholdssted. Ellers er der igen chance for, at nyhederne igen kan berette om en tragisk sag, som den her i påsken.