Detailhandlen lader unge i stikken.

Detailhandlen lader de unge i detailhandlen i stikken, når de fylder 18 år.

Når jeg går ind i et vilkårligt supermarked i Danmark og kigger på, hvor gamle deres ansatte er, så er det sjældent, der er mere end to medarbejdere, der er over 18 år. Resten er ungarbejdere.

Jeg har en datter, som fylder 18 år i maj i år. Hun har et fritidsjob i SuperBrugsen, mens hun passer sit gymnasium, og har været ansat siden hun var 16. Min datter er meget glad for sit arbejde og ville ønske, at hun kunne fortsætte med at arbejde der, efter hun bliver 18 år.

Men dette er ikke muligt, da hendes kontrakt – og alle andres unge menneskers kontrakter – er formuleret: ”Kontrakten ophører den sidste dag i måneden inden din 18-års fødselsdag.”Når nu min datter ikke har et arbejde efter den 30. april, så bliver der ansat en anden 16-årig i hendes fritidsstilling, fordi det er billigere arbejdskraft at ansætte en person under 18. Er du under 18 år skal du have 65 kr. i timen, men den dag du fylder 18 år, så skal du have 112 kr. i timen. Så det er ren kassetænkning fra detailhandlens side.

Jeg har talt med en butikschef, som fortæller, at det er den øverste ledelse, der bestemmer, hvor mange ansatte der må være over 18 år. Dette betyder at detailhandlen spekulere i at ansætte unger under 18 for at tjene flere penge til sig selv.

Jeg forstår ikke, hvordan detailhandlen kan behandle de unge mennesker på denne måde, og at vi bare finder os i det.

Jeg håber HK vil kigge en ekstra gang nærmere på denne her problematik for vores unge mennesker, og mit håb er, at ansættelseskontrakterne bliver lavet om, så man ikke automatisk bliver fyret ved sin 18-års fødselsdag.

Så vågn op HK og kæmp for vores unge mennesker, men hvis i allerede er der ude, så vis de unge mennesker, at i kæmper for dem.

Hvis I baner vejen for de unge, så vil fagforeningen vise sit værd, og vise at sammen er vi stærkest