Sommeren står for døren

Om lidt er det sommer og dermed tid for mange unge i et fritidsjob

Sommertid er for mange unge muligheden for et sommerferiejob, og dermed også starten på arbejdslivet. Et arbejdsliv der for deres vedkommende, kan strække sig over de næste ca. 55 år.

Når man ser 55 år frem i tiden er det meget lang tid. Jeg vil derfor opfordre til, at vi alle – forældre – pårørende – venner – arbejdsgivere – kunder, ja os alle sammen, hjælper de unge til at få en rigtig god start på deres arbejdsliv. De unge i fritidsjob har ikke den samme erfaring som fastansatte, derfor vil der naturligvis forekomme situationer hvor den unge virker usikker.

Jeg har været ude på skoler og fortælle om det danske arbejdsmarked, og har hørt de unge fortælle om at de er blevet kaldt “Slapsvans” fordi de ønskede hjælp til tunge løft. Unge der har været udsat for en arbejdsskade, og som fik valget: Anmeld arbejdsskaden og få en fyreseddel, eller anmeld ikke arbejdsskaden og behold dit job. En ung i en frisørsalon der blev sat til at arbejde med at farve vipper og bryn. Unge der selv skulle finde en afløser ved sygdom, eller for at de kunne deltage i en familiefest.

Jeg har også været med Jobpatruljen, som besøgte unge i fritidsjobs. De steder hvor vi gerne måtte tale med de unge, var der god styr på tingene. Der var også steder hvor vi ikke måtte tale med de unge. Vi ville bare gerne vide noget om alder, skolegang, fremtidsplaner, brug af E-Boks, feriepenge, arbejdstid, med mere.

Skæld ikke de unge ud når:

  • Der er kø ved kassen
  • Din Yndlings is er udsolgt
  • Dankortterminalen er i stykker
  • Der er 1 times ventetid på din mad
  • Eller når ………

Giv de unge et smil, vær venlig, hjælpsom, overbærende, eller hvad der nu skal til for at give de unge en god dag. og en god start på arbejdslivet.

Vi kan også fortælle de unge om fagforeningen og den hjælp de kan få ved at melde sig ind i en fagforening. F.eks. løncheck – får de den rigtige løn, og er de berettiget til tillæg. Hjælp til at gennemgå ansættelseskontrakten. Hvad med feriepenge? I 3F Holstebro koster det f.eks. kr. 30, – pr måned for en ung under 18 år i fritidsjob, at være medlem. Det svarer ca. til ½ timeløn

Rigtig god sommer til alle.