Når chefer siger ja, men medarbejdere skal sige nej

Udgivet

i

Stress på arbejdspladsen er en udbredt problemstilling, der kan have alvorlige konsekvenser for både medarbejderes velbefindende og virksomhedens langsigtede succes. Ifølge en ny analyse fra Konsulenthuset Ballisager er det tydeligt, at mange danske virksomheder kæmper med at håndtere mangel på arbejdskraft på bekostning af deres ansattes trivsel. Trods advarsler fra medarbejdere om overbelastning og stresssymptomer ser det ud til, at manglende lydhørhed fra ledelsens side skaber en farlig dynamik på arbejdspladser landet over.

Forskning viser, at effektiviteten falder, når medarbejdere arbejder mere end 40 timer om ugen. Denne faldende effektivitet er konsistent, uanset om arbejdstiden stiger til 55 eller 70 timer. Faktisk indikerer data, at de ekstra arbejdstimer over 40 timer blot udgør spild, samtidig med at de øger risikoen for stress. Stress er ikke kun skadeligt for den enkelte medarbejders sundhed, men det kan også føre til reduceret produktivitet og engagement på arbejdspladsen.

Ifølge Jakob Mark, forfatteren af bogen “Fartblind,” er det afgørende for medarbejdere at kunne sige “nej” til at påtage sig flere opgaver, når de allerede er overbelastede. Den nævnte analyse viser imidlertid, at kun 17 procent af virksomhederne håndterer problemet ved at sige nej til opgaver. Denne tilsyneladende manglende mulighed for at kunne sige fra kan skabe en negativ spiral af overbelastning og stress.

Jeg har siddet med adskillige medarbejdere der har oplevet, at deres advarsler om overbelastning og stresssymptomer ikke bliver taget seriøst af ledelsen. Dette mønster skaber frustration og mistillid på arbejdspladsen. Selvom nogle medarbejdere tilbydes psykologisk behandling, kan det ikke alene løse problemet, hvis ikke de underliggende årsager ikke ændres.

Arbejdsmiljøet påvirker medarbejdernes trivsel og engagement direkte, hvilket igen påvirker virksomhedens præstation. Virksomheder, der ikke formår at lytte til deres medarbejdere og skabe et bæredygtigt arbejdsmiljø, risikerer ikke kun at miste deres mest værdifulde aktiver, men kan også opleve vanskeligheder med at tiltrække nye talenter i en tid, hvor rekruttering allerede er en udfordring.

Stress på arbejdspladsen er ikke kun et individuelt problem, men en udfordring, der kræver opmærksomhed og handling fra virksomhedernes ledelse. Evnen til at kunne sige “nej” og skabe et sundt arbejdsmiljø er afgørende for medarbejderes trivsel, produktivitet og virksomhedens fremtidige succes. Ved at prioritere medarbejderes velbefindende kan virksomheder ikke kun undgå de negative konsekvenser af overbelastning, men også styrke deres langsigtede position på markedet. Det er på tide at ændre kurs fra at presse medarbejdere udover deres grænser til at skabe en kultur, hvor både “ja” og “nej” respekteres og medarbejdere føler sig hørt og værdsat.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *