En form for protest!

-Jeg kan godt klare det, siger min kollega og nikker ligesom for sig selv. Hun har tårer i øjnene og krammer en kleenex, som hun uroligt flytter fra hånd til hånd. -Jeg kan godt klare det! Og jeg kan heller ikke holde ud at være derhjemme. Jeg bliver mere stresset af det!

Hun er ung og relativt nyuddannet, men en af de kolleger, der bare er faldet rigtig godt til på lærerværelset. Hun er dygtig, omhyggelig og ambitiøs på elevernes vegne, og selvom hun var blevet fagfordelt med en krævende klasse, er hun gået til arbejdet med krum hals. Nu har hun været sygemeldt i halvanden uge med stress, men vil tilbage på arbejde igen. Efter en dyb indånding forsvinder hun målrettet ud i sin klasse igen. Hun er pligtopfyldende…

Jeg kaster et blik på sygelisten, der i daglig tale går under betegnelsen ”Tabslisten”, og den er lang. Igen! Og ja, der er selvfølgelig et par kolleger, der er forkølede, men bag foruroligende mange af sygemeldingerne gemmer sig et dybtfølt engagement, en stor faglighed og en kollega, der de sidste måneder har knoklet for at få enderne til at nå sammen. En kollega, der ikke længere føler sig i stand til at slå til.

Og vi kan alle gå hjem fra skole og læse på TV2.dk, at en professor i specialpædagogik, og nu åbenbart også selvbestaltet specialist i lærernes arbejdstid, udtaler, at vores sygefravær skyldes en form for protest. Vi har åbenbart nu en tilbøjelighed til at sige: Jeg har det dårligt i dag, jeg har hovedpine, hvad skal jeg gøre? Og så melder vi os tilsyneladende syge, mener professor Niels Egelund.

Og jeg står på et lærerværelse, hvor en garvet kollega pludselig har glemt, hvordan man logger sig på intra? Og hvor to sidder med sammenbidte ansigter og retter indædt, for i det mindste at nå lidt i den sparsomme forberedelsestid. Og jeg kigger på uret og konstaterer, at jeg ikke kan huske, hvad dag det er, eller hvornår min næste time starter?

Hvad bilder Niels Egelund sig egentlig ind? Hvis vi skulle blive hjemme i protest, så lå lærerværelserne øde hen! Og hvad bilder de medier sig ind, der bruger Niels Egelund, som ekspert på et område, der ikke er hans fagområde? DET vil jeg gerne protestere mod!