Efteruddannelse – Ja tak!

Efteruddannelse – ja tak

Skal jeg forsøge igen i år?

Foran mig ligger det sædvanlige tykke uddannelseskatalog med et væld af muligheder for efteruddannelse. Vi har på lærerværelset allesammen fået et. Der er tilbud om “Læringsmål i dansk”. Ikke dårligt når der nu er så meget fokus på målstyret undervisning. Der er et kursus i matematik omkring ” Arbejdshukommelse, inklusion og matematiklæring”. Også relevant når nu næsten alle børn skal rummes i klasserummet. Der er faktisk et væld af gode muligheder til alle fag, men det føles som at stå uden for slikbutikken og ikke få lov til at gå ind. Dette kursuskatalog ligger bare der med alle sine fristelser. Jeg vender og drejer det, studerer det og føler mig kortvarigt helt opstemt. Tænk, hvad det kan gøre for både motivation og faglighed. Følelsen er desværre kun kortvarigt, for min erfaring siger mig, at du kan ønske, alt det du vil, der er bare ikke penge til det. Hvis jeg skal på kursus, skal det være gratis og ligge uden for undervisningstiden.

Det er ikke nogen hemmelighed, at eleverne i Folkeskolen skal blive dygtigere, men det skal åbenbart ske helt af sig selv. Er det realistisk! I hvilken branche finder man noget tilsvarende. Skal en læge ikke løbende have tid til efteruddannelse, skal en mekaniker ikke holdes opdateret i forhold til den teknologiske udvikling? I skoleverdenen bør der være den samme logik, for børn er da mindst lige så vigtige som både helbred og familiebil.

På den baggrund har jeg svært ved at se sammenhængen mellem mål for bedre og dygtigere elever og de ressourcer, der ikke bruges på at efteruddanne de personer, som gerne skulle være med til at sikre dette. Jeg skulle ellers nok mene, at pengene er der. I foråret 2013 sparede kommunerne omkring 1.000.000.000 kroner i lærerlønninger. Hvad blev der af dem? Det blev lovet, at pengene udelukkende skulle gå retur til skolerne, jeg har bare ikke set nogen. Finder man dem, så er det ovenikøbet helt gratis at tilbyde lærere efteruddannelse. Det vil nemlig være finansieret af lærernes egen løn. Man kan også vælge at sige, at elevernes forældre allerede har betalt for det.

Tilbage på lærerværelset ligger kursuskataloget foran mig. Jeg prøver igen i år, måske !