Der skal forhandles en fair arbejdstidsaftale

Ikke kun for lærernes skyld, men også for elevernes.

Jeg er på ingen måde imod rettigheder for lærerne, det er bestemt vigtigt, jeg er bare, som tingene ser ud for øjeblikket, også utrolig bekymret for eleverne, vores alle sammen’s håb og fremtid. Bekymret for, hvad det er, for en skoledag vi pålægger dem, hvad det er for en undervisning vi kan tilbyde dem, og hvad det er vi tvinger dem til atoverkomme hver eneste dag, allerede med de vilkår de har i dag. OK18 er simpelthen nødt til at blive aftalen, hvor Bondo og Ziegler finder et kompromis og hvor lærerne får en arbejdstidsaftale, der levner en fair tid til planlægning og evaluering af god undervisning.

 

Forhandlingerne om en ny arbejdstidsaftale er dog brudt sammen. Det betyder, at befolkningen igen pustes i nakken af en forfærdelig og uholdbar situation for alle Danmarks børn. Det betyder, at endnu en alvorlig konflikt muligvis er på vej på skoleområdet i Danmark. Måske endda en konflikt der involverer store dele af det offentlige arbejdsmarked.

Vi er nødt til at lægge pres på, at der forhandles en fair arbejdstidsaftale hjem for lærerne og derved for eleverne. Børnene har ikke brug for en strejke eller en lockout, hvor deres lærere skal ud og kæmpe for, at få lov til at kunne forberede en anstændig undervisning til dem. Og de har slet ikke brug for den virkelighed, der kommer i kølvandet på sådan en konflikt, med pressede lærere der stresser rundt og må sygemelde sig på skift, fordi arbejdsvilkårene simpelthen ikke hænger sammen langt de fleste steder.

 

Der har de seneste år været massiv flugt fra folkeskolen. Det gælder både for elever og for lærere. Eleverne er flygtet til privatskolerne, hvor nommeringen ofte er bedre, skoledagene de fleste steder kortere og hvor lærerne har en del mere tid til at lave god og spændende undervisning. Faktisk har der aldrig gået flere børn i privatskoler end der gør i dag. Lærerne er også flygtet. Eller gået ned med stress. Der har faktisk heller aldrig været flere lærere, der er sygemeldt med stress, end efter OK13. Og folkeskolerne kan efterhånden ikke engang besætte deres opslåede stillinger med uddannede lærere længere.

Både lærerne og eleverne har i stigende grad været nødt til at vælge folkeskolen fra på grund af det kaos, man fra politisk hold har udsat skolevæsenet for de seneste år. Det er sørgeligt at være vidne til.

 

Så det er altafgørende, at vi nu får landet en fair aftale, hvor lærerne har TID til at lave fantastisk undervisning for vores børn, så det igen kan blive både sjovt og lærerrigt at gå i skole, og så vi fremadrettet kan stræbe efter at få verdens bedste folkeskole.