Betyder lønnen noget?

Udgivet

i

Lad mig bare sige det med det samme: JA, det gør den. Det gør ordentlige arbejdsforhold også, men penge er altså ikke gået af mode.

Vi har en historisk lav arbejdsløshed og arbejdsgiverne råber og skriger på arbejdskraft, og her kunne den kvikke læser måske få den tanke, at overenskomster, godt arbejdsmiljø og højere løn kunne hjælpe med at løse deres problem, men så ville man tage fejl! Nej, den eneste løsning, må man forstå, er at hente arbejdskraft ind fra udlandet. Ok, det giver måske også mening så langt, at når næsten alle er i job, flytter man jo bare rundt på arbejdskraften hvis man tilbyder højere løn. Og set i lyset af alle de millioner som går arbejdsløse i EU, kan man næsten ikke være uenig. Men hov, så har vi da igen misforstået noget. Det er skam ikke i EU vi skal hente arbejdskraften. Nej, vi skal helt uden for EU, da man ellers (og nu påstår jeg noget) risikere at hente en arbejdskraft som efterhånden også godt ved hvad lønnen skal være og hvad en rigtig fagforening er. Jeg ligger i hvert fald søvnløs over, hvilke valide argumenter de ellers skulle have, for ikke at ville ansætte alle de ledige som der trods alt stadig er i Danmark og der i overflod findes i EU. Jeg ved det simpelthen ikke!

Da Corona kom til Danmark, var jeg valgt som fællestillidsrepræsentant i Falck. Der gik ikke længe før Falck-manden fik en gylden ide, da de havde hørt om noget som hed en ”kviktest”, og et nyt arbejdsområde var dermed hurtigt ved at blive skabt. Regionen kom også og ønskede nogle beredskaber som kunne køre rundt og tilbyde en PCR-test. Det var bare ikke rigtig noget som var dækket i vores overenskomst, så derfor bankede de på min dør og spurgte om vi kunne finde på noget. De havde nogle ønsker og det havde jeg også. De havde brug for en aftale for at kunne starte op, og jeg ville ikke sætte dem på en lavere løn, end vores overenskomst i forvejen var bygget på. Den aftale fik vi skrevet under, og siden er den lavet som en tillægsaftale med underskrift af 3F.

Den aftale gav en del debat, både i pressen, blandt arbejdsgiverne og hos politikerne. Den viser hvor meget man kan flytte arbejdsstyrken i Danmark via lønnen. Da jeg skrev under på aftalen, var tanken at vi skulle bruge 16 fuldtidsansatte. Der var ikke nogen af os, som tilnærmelsesvis kunne forstille os, at op imod 10.000 ville være i beskæftigelse på området da der var flest! Vi har hørt fra arbejdsgivere i restaurationsbranchen, som oplevede en voldsom mangel på arbejdskraft, fra oplevelsesindustrien og mange andre områder hvor folk normalt ikke er i mange år. Jeg er blevet skældt personligt ud, når jeg har mødtes med nogle af disse arbejdsgivere, for det er jo på grund af mig, de nu ikke kan skaffe deres arbejdskraft.

Hvis man som arbejdsgiver ikke kan skaffe den nødvendige arbejdskraft, så må man sgu kigge indad og overveje hvorfor og hvad man selv kan gøre for at gøre sig mere attraktiv.

Nu tænker jeg lige højt her – hvis man kan vælge imellem 2 jobs, hvor det ene er 12-timers vagter i dagtimerne, fast vagtplan, godt arbejdsmiljø, overenskomstdækket virksomhed med adgang til TR og AMR og en løn i den gode ende, og det andet er aften og nat, ofte uden overenskomst og en timeløn der ligger 50-100 kroner under det første, så er det altså ikke svært at regne ud hvilket arbejde man fravælger.

Og det er altså her min kæde ryger lidt af! Hvis man som arbejdsgiver ikke kan skaffe den nødvendige arbejdskraft, så må man sgu kigge indad og overveje hvorfor og hvad man selv kan gøre for at gøre sig mere attraktiv. Man sætter gerne priserne ned på sine varer for at tiltrække kunder, men nægter at hæve lønnen for at skaffe arbejdskraft! Falck lykkes med at ansætte flere tusinder podere i løbet af nogle få måneder. Jeg tror det var en arbejdsgiver som egentlig nok godt kunne se fordelen i en god løn og nogle ordentlige arbejdsforhold. Det projekt havde ikke kunne lade sig gøre med 120 kroner i timer…

Lad mig bare slutte af med et gratis tip, en aha-oplevelse om man vil, til andre arbejdsgivere: Det ER faktisk lønnen som gør at langt de fleste lønmodtagere møder ind på deres arbejde – og mangler man folk, så i stedet for at kigge langt efter arbejdere på den anden side af jorden, så kunne man kigge indad på egne løn- og arbejdsforhold. Prøv det…

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *