Pædagogiske assistenter uddannes til arbejdsløshed!

Pædagogiske assistenter topper listen over nyuddannede arbejdsløse – men på trods af det, bliver der stadig uddannet flere og flere.

I December 2011 blev jeg uddannet som pædagogisk assistent, og på trods af utallige antal sendte ansøgning – både opslået og uopfordret – er jeg ikke blevet kaldt til én eneste jobsamtale indenfor det pædagogiske område.

Jeg er meget stolt af at være uddannet pædagogisk assistent, men hvis du spørger mig, om jeg vil anbefale min uddannelse til andre, er svaret NEJ! Jeg kan ikke anbefale en uddannelse, hvor du uddanner dig til arbejdsløshed.

Nyuddannede er som et nyerhvervet kørekort

Sofie på 18 år har lige fået sit kørekort, men har ikke nogen bil. Først efter to år får hun mulighed for at køre i en bil – men nu kan hun slet ikke finde ud af det, fordi hun ikke har holdt sit kørekort ved lige. Lyder det bekendt?

Sofies situation er det samme som når en nyuddannet går arbejdsløs; hvis ikke vi kommer ud på arbejdsmarkedet, og gør brug af alt det vi har lært – så glemmer vi det!

I 2011 blev der optaget 1.987 elever på den pædagogiske assistent uddannelse, og jeg forstår ikke, hvorfor man optager så mange, når det netop er os der har sværest ved at finde arbejde!

Hvad så nu?

Problemet er, at uddannelsen er forholdsvis ny, og derfor ikke særlig anerkendt i institutionerne. Kommunerne vil meget hellere ansætte en pædagogmedhjælper, fordi de ved hvad de det er – og fordi de er meget billigere. De glemmer bare, at de rent faktisk betaler for mere viden!

Jeg forstår bare ikke, hvorfor kommunerne er så bange for at investere i os? I 2011 brugte kommunerne i alt 5,7 mia. mindre end budgetteret – og det er kun på serviceområdet. Hvis man nu i stedet valgte at investere, kunne det rent faktisk skabe omkring 10.000 jobs. Dét synes jeg er tankevækkende, når vi har så mange på overførselsindkomst!