Hvor mange skal dø, før i lytter?

El-ulykke2Hån af vores uddannelser.

Når jeg taler med mine kollegaer ude på byggepladserne, er der i øjeblikket et emne der går igen, i den daglige tale i skuret.

Vi kan simpelthen ikke forstå at regeringen vil udvande autorisationen for elektrikere og VVS’ere. Vi ser det helt klart som et hån mod vores faglighed, at man nu vil åbne op for at ufaglærte – efter et kun 14 dages kursus – skal have lov til at udføre det arbejde som vi i dag, går og laver.

 

Hvad med sikkerheden?

Det undrer os, at man på den ene side taler om at effektivisere faguddannelserne, samtidig med at man åbner op for at oversvømme vores fag med ufaglærte, som ikke har begreb om el-, VVS-, eller gassikkerhed. Hvor mange huse, skal have lov til at brænde ned til grunden, grundet brugen af forkerte materialer? eller fordi man er gået på kompromis med kvaliteten, grundet manglende kendskab til det man laver? Før at politikerne vil lytte.

 

Hvorfor er jeres uddannelser, mere værd end vores?

Igen viser det, at størstedelen af vores politikere, ikke interesserer sig for hvad der sker i den virkelige verden, så længe de har deres på det tørre. Det er altså ikke for sjov at vi har taget vores uddannelser. Jeg kan ikke forestille mig at man vil beslutte at gøre Bachelor- eller kandidatuddannelserne til et 14 dages kursus. Selvom de er kortere end vores uddannelser. Det tager minimum 4 år at blive elektriker eller blikkenslager, og minimum 2 år længere at blive installatør. Det vil sige at man i dag skal uddanne sig i mindst 6 år, for at kunne tage ansvaret for vores tekniske installationer. Til sammenligning tager en bachelor 3 år og en kandidatgrad 2 år.

 

Regneark over erfaring?

Det vil altså sige, at vi som faglærte, har længere uddannelser end de fleste politikere og ministre, der har ansvaret for, at styre vores land. Så når det kommer til El og VVS-sikkerhed – skal vi så lytte til politikernes regneark, eller til de folk der står med ansvaret for vores allesammens sikkerhed i det daglige. Dårligt udførte installationer kan medføre brande, vandskader, gasudslip og i værste tilfælde dødsfald.

Argumentet fra vores vækstminister om ”at sådan foregår det allerede, nu er det bare ulovligt”, vil jeg lade stå ubesvaret hen, det er simpelthen ikke en kommentar værdig.

 

Kom ud af osteklokken.

Hvis nu vores kære politikere på Christiansborg prøvede at bevæge sig lidt ud af deres egen osteklokke, ville de kunne se alt det klamphuggeri, som bliver udført af selvudnævnte håndværkere, i de fag hvor der ikke er krav om autorisation – ikke nødvendigvis fordi de er svindlere eller dårlige mennesker, men fordi de ikke har lært faget fra bunden, som en håndværker der har stået i lære i 4-5år.

 

Stramninger, ikke lempelser.

I stedet for at lempe kravene om autorisation på El og VVS området, skulle man i stedet indføre krav om autorisation for murere og tømrere, så man kan undgå mure der ikke kan bære vægten på tagkonstruktionen, og spær der er underdimensioneret, så de ikke kan bære taget. Prøv nu for en gang skyld at lytte til dem der har hænderne i bolledejen, i stedet for at lytte til jeres Excel-ark.

 

Et råb om hjælp.

Hvordan kan man i sin vildeste fantasi mene, at det er til forbrugerens bedste, at vores fag bliver udvandet på den måde? Så igen kære politikere, tænk jer nu om, før i udsætter folk for unødig fare i deres egne hjem. Dette er ikke en skræmmekampagne, men et råb om hjælp.