Hvad fanden får jeg ud af min fagforening?

SpørgsmålFor noget tid siden, sad vi et sjak og holdt frokost i skurvognen. Vi talte om fodboldresultaterne i weekenden men snakken handlede primært en kollega, der havde meldt sig ud af Dansk El-forbund og ind i Det Faglige Hus – grundet prisen.

Kollegaens argument for, ikke at være medlem af den fagforening der tegnede overenskomsten var, at så længe vi andre forblev medlemmer af Dansk El-forbund, behøvede han ikke være det.

Hans indstilling til at det var i orden, at vi andre betalte for hans goder, gjorde at vi andre følte os til grin. Vi vil da også gerne have de ekstra penge til fornøjelse, men vi ved også at vores goder ikke kommer af sig selv. Så vi betaler troligt til vores fagforening hver måned.

Derfor blev jeg rigtig glad, da jeg læste at 3F og HK havde vundet en sag, hvor det blev slået fast at man godt må favorisere de ansatte, der er medlem af den overenskomstbærende fagforening. Jeg tænkte, at her er der da en oplagt chance, for at give medlemmerne lidt mere for deres kontingentkroner.

Det undre mig, at fagforeningerne ikke har brugt denne sag til, i større grad at favorisere medlemmerne i vores overenskomster, når dette nu er blevet en mulighed. Fagforeningerne kunne med fordel indskrive medlemsfordele i overenskomsterne. Det kunne eksempelvis være bedre barselsrettigheder. Dette ville give kollegaerne en økonomisk fordel ved at være medlem af den fagforening der har overenskomsten.

Hvem ville vælge et forbund fra, hvis det for eksempel betød at man ikke længere kunne får fuld løn under sygdom og barsel?

Jeg er med på at det nok vil være svært, at overtale arbejdsgiverne til denne manøvre. Men har det været nemt at få dem til at acceptere barsel, 6 ugers ferie og pensionsindbetalinger? Al forhandling tager tid, men det kan lade sig gøre, hvis man vil.

Hvis fagforeningerne skal genvinde fordums styrke, kunne flere medlemsfordele være vejen frem.

Læs andre af mine indlæg