Hvem skal købe bøger og bacon når trykkeren er arbejdsløs?

Debatten om de danske svin skal slagtes i Rønne, Horsens eller Essen fyldte meget i forårets medier. Men desværre er det ikke kun grise som danske virksomheder foretrækker bliver lavet i Tyskland eller Polen. Også bøger bliver i større og større omfang produceret syd for grænsen. 

Danske grise fra danske landmænd
Danske grise fra danske landmænd

I går kom jeg hjem fra en dejlig forlænget weekend til Stevns og Nakskov. Faktisk var turen så god at jeg glemte alt om krisen og mangel på arbejdspladser. Det hele var lykkeligt glemt, indtil jeg sad i et overhalingsspor på E47 Sydmotorvejen lige efter Storstrømsbroen. Der overhalede jeg en grissetransport fra Danish Crown med påskriften »Danske grise fra danske landmænd«.

Det fik mig til at tænke på om de fyrede slagteriarbejdere i Faaborg, som nu havner på dagpenge, mon fremover ville få råd til at købe svinekød eller der kun skal grøntsager på grillen hjemme hos dem? Og hvad med alle de andre der mister deres arbejde fordi en virksomhed kan udbetale et lidt større overskud til aktionærerne ved at flytte produktionen til Polen? Det gælder for eksempel for mange i den grafiske branche.

Som uddannet grafiker er jeg nok lidt miljøskadet. Når jeg får en bog i hånden undersøger jeg ikke indholdet som det første, jeg starter med at tjekke hvor bogen er produceret.

Derefter ser jeg hvordan bogen er indbundet. Har den hardcover, er den garnbundet eller er den bare fræset? Er teksten flot sat op, har de fjernet horeunger og er skriftbilledet roligt? Men det vigtigste først; hvor er bogen produceret.

Selvom antallet af bøger der bliver udgivet i Danmark nærmest er stabilt, og har været det siden 2007, får man oftere og oftere en bog i hånden som er trykt i Polen. Samtidig lukker danske bogbinderier og trykkerier på stribe, med høj arbejdsløshed til følge.

Ud af en bogpris på f.eks. 150 kr. er selve udgiften til produktion af bogen omkring 15 kr. Resten af pengene går til forfatteren, forlaget, marketing og især boghandlen. Jeg kan ikke nægte at et forlag muligvis kan spare for eksempel 5 kroner på at få lavet bogen i Polen men er det dét værd?

For os der køber bogen koster den det samme om den trykt i Danmark eller Polen. Men for vores land er det en dårlig forretning, fordi det fører til øget arbejdsløshed. På sigt er det også en dårlig forretning for forlagene, fordi trykkere og grafikere uden jobs køber færre bøger end når de er i job.

Over en bred kam er der enighed om at vi skal have almindelige produktionsarbejdspladser i Danmark. Hvis det skal kunne lade sig gøre, er det nødvendigt at bogforlag og slagterier tænker lidt længere end udflytning af arbejdspladser når de skal spare, måske er der et andet sted at hente de penge? Måske kunne aktionærerne klare sig med lidt lavere overskud?

Forlagene og slagterierne skal være med til at sikre arbejdspladser i Danmark, så der også i fremtiden er arbejdere der har mulighed for at købe bøger og bacon.