Unge uddannede til arbejdsløshed

Unge uddannede til arbejdsløshed

 

Jeg er en ung fyr på 22 som er færdiguddannet pædagogisk assistent. Jeg er faglig stolt og har lært meget under min uddannelse, og jeg har altid tænkt at når jeg kom ud på den anden side så kom jeg selvfølgelig i arbejde. Det kunne umuligt være rigtigt når folk sagde til mig at jeg ville komme ud til arbejdsløshed. Så jeg gik glad rundt, og prioriterede min faglige stolthed, mine venner og det gik langsomt op for mig at det var det her jeg ville med mit liv.

Nu er jeg færdiguddannet, og jeg fejrede det med afgangshue, lækker mad og med familien. Og selvom det var underligt at skulle melde sig ledig, så tænkte jeg ikke videre over det som en negativ ting fordi jeg selv mener jeg har meget at byde verden og meget at byde arbejdsgiverne.

Nu har jeg været ledig i cirka 3 måneder, og kan godt se hvad folk mener. Vi er uddannede til arbejdsløshed. Da FOA kom forbi skolen inden vi blev uddannede, spurgte de hvor mange af os der havde fået jobs. I klassen sad vi cirka 43 elever, og kun 1 rakte hånden op og det var et vikarjob. Det betyder altså at vi alene på den årgang var cirka 42 elever der kom ud i arbejdsløshed.

Samtidig med at vi er mange der er uddannede til arbejdsløshed, så snakker den siddende regering om at Danmark skal satse på de unge, både ift. Vores uddannelser men også når vi kommer ud og skal på arbejdsmarkedet. Det under mig meget at man snakker højt om hvor højt man prioritere os unge og vores uddannelser når vi er rigtig mange der kommer ud og bliver mødt af arbejdsløshed. Og det er ikke kun i den pædagogiske sektor, det er også alle mulige andre nyuddannede som fortæller at de er i dagpengesystemet fordi de er uddannede til arbejdsløshed.

Hvis man ikke bruger kræfter på at skabe arbejdspladser, lærerpladser m.v. Så ender vi med at denne generation af unge kommer ud på den anden side af deres uddannelser som de har knoklet for at gennemføre, og bliver mødt af arbejdsløshed. Arbejdsløshed skaber ikke vækst, og gavner ikke de uddannede på nogen tænkelig måde – for at gå på dagpenge er ikke en særlig sjovt.