Glemmer I ikke arbejderne, Politiken?

Forrige weekend havde Læsernes Redaktør, Bjarne Schilling, et skelsættende indlæg i avisen. Ved en optælling af avisens spalter konstaterede de, at der var for få kvinder og personer med anden etnisk baggrund repræsenteret. Derfor besluttede Politikens redaktion at ændre sine etiske regler, så de fremover sikrer flere kvinder og personer med anden etnisk baggrund i avisen.

Jeg er stor tilhænger af Politikens beslutning. Det er vigtigt for den offentlige debat, at alle dele af samfundet deltager. Men kære redaktion, har I ikke glemt noget? Hvordan vil en optælling af debattørernes uddannelse eller arbejde se ud?

En ny undersøgelse fra tænketanken Cevea viser, at akademikerne er stærkt overrepræsenteret i den offentlige debat. Akademikernes andel af debatindlæg er mere end seks gange højere end deres andel af befolkningen. Endnu værre er det, at faglærte og ufaglærte er ekstremt underrepræsenteret. På trods af at vi udgør over 60 procent af befolkningen, kom kun 10 procent af indlæggene fra vores hånd.

Der mangler nogle specialarbejdere, som mig selv, i spalterne. Man møder heller aldrig en gartner eller en social- og sundhedshjælper i avisen. Det skævvrider debatten.

Vi så problemet ved debatten om forringelse af efterlønnen. Den blev aftalt af V, K, DF og R i 2011. Akademiske eksperter, kommentatorer og store dele af pressen var enige: Skynd jer at forringe efterlønnen. Avisspalterne flød over med historier om friske akademikere, som kunne nyde deres efterløn på golfbanen.

Desværre var virkeligheden en anden. Da reformen blev besluttet, var 83 pct. af efterlønsmodtagerne ufaglærte eller faglærte, og under 2 pct. havde en lang videregående uddannelse. Det fremgik af en undersøgelse fra AE-Rådet. Det forvrængede pressebillede var med til at legitimere efterlønsforringelserne.

Et andet eksempel er den nuværende debat om social dumping. Problemet kom først på mediernes lystavle, lang tid efter at håndværkerne mødte de første polske nummerplader på byggepladsen og landarbejderne blev erstattet af underbetalte rumænere i markerne.

Uden indsparket fra den del af Danmark, som faglærte og ufaglærte udgør, opstår der blinde vinkler, og de problemer, vi oplever, forsvinder fra debatten.

Vi må selv tage et ansvar og tage mere del i debatten. Det fritager dog ikke Politiken for et ansvar. Måske skulle I overveje, om I ikke havde glemt nogle, da I skrev de nye etiske regler. Nemlig os arbejdere.

Bragt i Politiken 5. marts 2015