Erhvervsuddannelsesreform taber de bogligt svage på gulvet!

Den nye erhvervsuddannelsesreform taber de svageste på gulvet. Efter sommerferien skal man have et snit på 02 i dansk og matematik samt fag på HF-niveau, for at kunne arbejde i brugsen. Regeringen efterlader de bogligt svage tilbage på perronen, i uvished om de kan få den uddannelse de drømmer om.

Forleden dag var jeg på skolebesøg på en handelsskole. Her mødte jeg Marianne. Hun er 29 og har borderline. Mariannes drøm er at stå i butik. Nu overvejer hun at droppe ud af hendes uddannelse, og hendes drøm vil blive knust. Hun har valgt at tage en HG, fordi bøger keder hende, og hun vil gerne bare ud at arbejde. Mens jeg sidder og snakker med Marianne, begyndte hun at græde. Hun er flov over sig selv. Hun er bekymret for de nye krav, som efter sommerferie også rammer hende. Hun ved ikke, om hun kan klare fag på HF-niveau.

Da jeg kom hjem, kunne jeg ikke holde op med at tænke på Marianne. Jeg vidste lige nøjagtigt, hvordan hun havde det. Da jeg for 5 år siden gik i 3.g, blev jeg mobbet. Det gik udover mine karakterer, mit fravær og min lyst til at gå i skole. Jeg blev jævnligt kaldt op på rektors kontor, til en ”kammeratlig samtale”. Hver gang jeg gik derop, kunne jeg mærke knuden i maven blive større og større. Han sagde, jeg skulle tage mig sammen.  Jeg blev flov, præcis ligesom Marianne, for jeg kunne ikke præstere, hvad man forventede af mig. Jeg blev skåret midt over, da rektor ikke lyttede til mig – jeg gik ud af døren med følelsen af ikke at være god nok.

Det fremgår af regeringsgrundet ”Et Danmark, der står sammen” at 95 procent af en ungdomsårgang, skal gennemføre mindst en ungdomsuddannelse i 2015. I 2012 havde 80 procent af en ungdomsårgang bestået en ungdomsuddannelse. Men Marianne bliver ikke en del af den gruppe. 95-procent-målsætningen tager ikke højde for, at ikke alle kan tage en uddannelse på HF-niveau.

Hvis ikke min stædighed, havde trukket mig igennem det helvede, ved jeg ikke, hvor jeg ville være endt i dag. Men man kan ikke forvente, at alle er lige så stædige og har samme ressourcer, som jeg. Jeg blev heldigvis samlet op og er i dag kontorelev.

Men står Danmark sammen, når Marianne skal være flov over sig selv, fordi hun ikke kan klare fag på HF-niveau? Fag som hun faktisk slet ikke har brug for i hendes erhverv.

Regeringen burde i stedet indse, at den nye erhvervsuddannelsesreform ikke kommer til at gøre gavn for personer som Marianne. Skrædder sy i stedet den eksisterende HG uddannelse, så Marianne kan få hendes uddannelse. For Marianne vil det betyde, at hun kan få en praktikplads, ligesom jeg, og dermed arbejde med det hun drømmer om. For jeg ved, at Marianne kommer ud på den anden side med masser at succes og gå-på-mod.

Kære regeringen. Giv Marianne en chance. En chance for at få en uddannelse.