Hvid røg, sort rygerum

Lånt af børsen.dk
Lånt af børsen.dk

Aage Jensen er 70 år gammel. Han har været fabriksmedarbejder gennem det meste af sit liv, med undtagelse af de sidste 15 år som taxichauffør. Aage vil ikke betegne sig som fed mand, men han er i hvert fald ikke spinkel. Aage har røget i al den tid han kan huske. Mange cigaretter, hvor mange har han ikke tal på. Lige siden hans fætter Jens tilbød ham en cigaret, har han røget. Han havde også på et tidspunkt prøvet at ryge pibe, men det var ikke lige ham, så han vendte hurtigt tilbage til cigaretterne. De sidste fem år, har Aage bøvlet med sin hukommelse og det er taget til med årene. Før var det små ting, som hvor han havde lagt sine nøgler eller hvor han havde lagt sin fjernbetjening. Men i den sidste tid var det personer og steder han glemte, foruden sine nøgler.

Sidste tirsdag var han taget til sin læge sammen med sin datter Louise, hvor de havde fået beskeden om at han havde fået diagnosen Alzheimers Demens Sygdom. Det var et hårdt slag for Aage, men endnu mere hårdt var det for hans datter. For hvad betød det for det otium de begge havde forestillet sig, at han skulle have?

Aage flyttede ind på et plejecenter, i Københavns Kommune, for borgere med demens, den efterfølgende måned. Der fik han en kontaktperson. Det var mig. Jeg er kontaktperson for Aage. Jeg hedder Benjamin og er uddannet social- og sundhedsassistent. Aage ryger i gennemsnit 40 cigaretter dagligt. Det har vi på afdelingen talt sammen til. Aages demens er blevet så tiltagende at han ikke kan huske hvor han skal slukke sin cigaret henne. Nogle gange er det på badeværelset, den bliver slukket, andre gange er det i askebægeret eller nogle gange er det et helt tredje sted. Derfor har vi, som personale, besluttet at når Aage skal ryge skal der et personale med. Som regel bliver det mig, da Aage og jeg går godt i spænd sammen. Jeg er ikke ryger og hader faktisk røg, men det skal ikke gå ud over Aage. Derfor har Aage og jeg den aftale at vi har vinduet åbent, mens der ryges, også om vinteren.

I disse dage snakkes der om hvad man skal gøre for at mindske brandulykker. FOA, Fag Og Arbejde, er kommet med et forslag om at det skal være forbudt at ryge i eget hjem og derved oprette rygerum til de ældre. Jeg kan godt forstå hensigten, men jeg kan ikke se hvad det skal gavne Aage. I forvejen bryder vi jo rygeloven, som er til for at sikre mig som personale at jeg ikke udsættes for passiv rygning. Aage vil jo ikke kunne finde rygerummet i første omgang. Han vil bare ryge i sin egen bolig. Dels så kender han jo sine egne ting og han ville kunne fortælle mange historier ud fra de ting.

Derfor foreslår jeg at man ikke indfører rygerum, som FOA-formand Dennis Kristensen foreslår da røgen og de skadelige bakterier alligevel vil kunne ramme andre af mine borgere eller mine kollegaer, når døren åbnes og lukkes.

I stedet foreslår jeg at man lemper rygeloven, på den måde at Aage gerne må ryge på sin egen stue, med åbne vinduer. Derudover foreslår jeg at man giver det personale, som ryger i deres hverdag, lov til at ryge med f.eks. Aage.

Er det noget du vil være med til at ændre, Dennis Kristensen? Vil det kunne gå for både de ansatte og Aages medbeboere? Det mener jeg sikrer mig og mine kollegaers arbejdsmiljø.