Det kan betale sig at arbejde!

venstre er sit eget valgløftes største fjende
venstre er sit eget valgløftes største fjende
Jeg er ved at være godt træt af at høre fra Lars Løkke og resten af højrefløjen prøve at fortælle mig, at det ikke kan betale sig at arbejde! Hvis du arbejder under overenskomstmæssige forhold, kan det altid betale sig at arbejde. Derfor er jeg fagligt aktiv. Jeg kæmper hver dag for, at det kan betale sig at arbejde i Danmark. Det sker ikke ved, at mine arbejdsløse venner bliver fattigere, eller at mine venner i lære får en smule mere om måneden på grund af en skattelettelse.

Højrefløjen har ret i, at der er nogen i Danmark, for hvem det ikke kan betale sig at arbejde. Når en Ryanair-stewardesse kan tjene ned til 9.750 kr., hvor de vel og mærket også skal betale for lån af uniform og afdrag på deres uddannelse. Du kan få op til 10.689 kr. om måneden i kontanthjælp, hvis du er over 30 og ikke-forsørger. (Og der har jeg ikke lagt ekstra ydelser oveni, som andre jo også kan få).

Derfor synes jeg, det er helt grotesk, når flere på højrefløjen mener, at kampen om overenskomst for folk, der er ansatte hos Ryanair ikke er en kamp der bør kæmpes. De svigter idealet om at det skal kunne betale sig at arbejde.
Når VU´s formand Jens Husted fx siger: ”Jeg mener helt generelt, at andre ikke skal blande sig i, hvad en arbejdsgiver og arbejdstager bliver enige om af vilkår for at udføre et stykke arbejde. Jeg står ret stejlt på retten til, at man skal kunne indgå de kontrakter, man selv har lyst til – og det synes jeg, hverken fagbevægelsen eller politikerne skal blande sig i. ” Så er det i mine øjne et tegn på, at hans kamp ikke er, at det skal kunne betale sig at arbejde, men at undergrave vores arbejdsmarkedsmodel. Spillereglerne på det danske arbejdsmarked skal sættes ud af spil.

Ryanair-konflikten er for mig et billede på kampen om det danske arbejdsmarked. Skal vi virkelig finde os i, at discountselskaber skal komme til Danmark og underbyde dansk arbejdskraft, fordi de ikke vil spille med på vores spilleregler? Eller skal vi tage kampen op mod selskaber som Ryanair og bruge alle de redskaber, vi har i værktøjskassen? Jeg ved godt, hvad jeg vælger!

Jeg ønsker et dansk arbejdsmarked, hvor det kan betale sig at arbejde. Men højrefløjens kamp er en kamp om, at det skal være dyrt ikke at have et arbejde. En kamp vi som danskere er nødt til at diskutere.
Ønsker vi, at det skal kunne betale sig at arbejde, fordi vores arbejdsmarked følger de spilleregler, der ligger i den danske model? Eller et arbejdsmarked, hvor det kan betale sig at arbejde, fordi vores sikkerhedsnet er så hullet, at man bliver fattig af at være arbejdsløs?

Så kære Lars Løkke, hvis du virkelig vil gøre alvor af dit valgløfte om, at det skal kunne betale sig at arbejde, så støt op om den danske model. Støt op om overenskomster på det danske arbejdsmarked. Dine valgløfter bliver ikke ført ud i livet af at spise stegt flæsk i Vejle på et sted, der ikke ønsker overenskomst.
Jeg venter spændt på, at Venstre for alvor melder sig ind i kampen for, at det kan betale sig at arbejde, sammen med os, der støtter op om den faglige kamp.