Jeg er IKKE lavtuddannet!

De siger det hele tiden i Nyhederne. De lavtuddannede ryger for meget, er for tykke, dør for tidligt, og de der lavlønsjobs står ikke højt på nogens ønskeliste. I hvert fald sammenlignet med de højtuddannede..

Men hvem er de her mennesker? Hvem er i dagens Danmark lavtuddannet? De eneste, der kunne komme det lidt nærmere, var Liberal Alliance, der forklarede mig, det var de kortuddannede.

Om man er enig i deres ræsonnement er én ting. Men ifølge Danmarks statistik tjener de 25 % – der i 2013 tjente mindre end 29.340 kroner om måneden – mindst. Og er man en del af den fjerdedel der tjener mindst, er man lavtlønnet.
Jeg er åbenbart en af dem, der er lavtlønnet. jeg er også en af dem, der er kort uddannet med min kontoruddannelse. Men betyder det, jeg er fattig? Betyder det, jeg er lavt uddannet? Jeg føler mig ikke fattig. Og jeg føler mig hverken lavt eller dårligt uddannet, tværtimod.
Spørgsmålet der står tilbage er så, om det er statistikken eller følelsen der skal definere mig.
Normalt definerer jeg mig selv som en viljestærk, venlig og fast karakter, der er både klog, hjælpsom og dygtig. Men sætter jeg mig i ”de lavtuddannedes bås” defineres jeg som en tyk, storrygende, uvidende og doven person.
Der er generelt meget få positive tillægsord der associeres med at være lavt lønnet eller kort uddannet. For lad mig slå det fast med syvtommersøm: Jeg er ikke lavtuddannet. Jeg er faktisk rigtig god til mit job. Jeg har bogstaveligt talt styr på paragrafferne! Jeg er et rigtig stort aktiv for min arbejdsplads – og for de borgere, der retter telefonisk henvendelse til os. Jeg kan nemlig omsætte lov til praksis.
Når nogen så kalder mig for lavtuddannet bliver jeg ærlig talt sur. Jeg er kort uddannet, men det betyder ikke, jeg er lavt uddannet – som alt for ofte sidestilles med at være af lavere værdi. Jeg er faktisk værdiskabende, selvom jeg er lavtlønnet.
Derfor vælger jeg for fremtiden at definere mig selv som veluddannet. Min dygtighed og min faglighed kan nemlig ikke anfægtes.