Drop boligjob-ordningen og fokusér på uddannelser

Den 23. april 2014 er dagen: Jeg skal til eksamen i min fagprøve om effektiv IT og journalisering. Min familie er kørt 300 kilometer for at være der – klar til at sige tillykke med uddannelsen. Opgaven har taget måneder, og jeg har øvet mig om og om igen på min præsentation. Jeg har fået gode standpunktskarakterer, så jeg prøver at bilde mig selv ind, der ikke er nogen grund til at være så nervøs. Men selvfølgelig er jeg nervøs! Det er min fremtid og min faglighed som skal testes på bare 30 minutter. Alt eller intet.

Da jeg kommer ind til skolen, går jeg op ad den gamle, slidte trappe. Jeg skal lige printe det sidste, inden jeg er klar. Printeren driller mig som sædvanligt, men det lykkes.

Endelig er det min tur, og jeg prøver med rystende hænder at få min præsentation til at virke.

 

Med regeringens idé om, at vi skal spare 8,7 milliarder kroner på uddannelser frem til 2019, vil IT-problemerne på min gamle skole nok ikke blive færre. Og IT er bare kontorassistentens vigtigste arbejdsredskab.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd påpegede i oktober, at ”Regeringen tager milliarder fra uddannelse og giver til boligejere”. Deres genindførte boligjob-ordning kommer nemlig til at koste 5 milliarder kroner frem til 2019 – svarende til hele ungdoms- og voksenuddannelsesområdet.

Helt ærligt… Der er ikke en eneste der har været fremme og sige, at boligjob-ordningen rent faktisk skaber jobs. Kun flottere huse til dem, der har haft råd til at benytte sig af ordningen. Skatteministeriet har ikke engang gidet regne på jobeffektiviteten denne gang.

Vi er altså ikke garanteret flere jobs for pengene. Det eneste vi er garanteret, er hårdere tider for folk, der gerne vil dygtiggøre sig – fra erhvervsskole til universitet. Og mig bekendt giver dårligere uddannede mennesker ikke ret mange jobs. Tværtimod.

Argumentationen er simpelthen ulogisk. Det er i hvert fald lige så ulogisk, som da Lars Løkke i foråret sagde, at folk med små indkomster skal have noget mere nær velfærd i form af skattelettelser.

Jeg stod selv på en erhvervsskole for 1½ år siden. Jeg var selv til eksamen – med dårligt IT-udstyr. Jeg fik min præsentation til at virke, og jeg bestod kontoruddannelsen. De nye kontorelever skal også nok komme igennem. Men har de ikke fortjent en ordentlig uddannelse? Derfor siger jeg til regeringen: Drop boligjob-ordningen og skab gode faglærte i stedet.