Hvor skal de “kloge hænder” komme fra?

Der er få uger til at 10.000 af unge skal søge ind på de vidergående uddannelser. Men der tegner sig et skræmmende billede af fremtidens arbejdsmarkedet. Der bliver et problem med at skaffe de kvalificerede kloge hænder, viser en ny annalyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Konkret kommer der til at mangle 70.000 håndværkere og andre faglærte arbejdere i 2025.

 

Da jeg som 19 årig startede på maleruddannelsen, var jeg en af de heldige, der relativt hurtigt fik en læreplads. Men der var dog også mange som ikke fik en læreplads. Bedst husker jeg en af mine kammerater, lad os kalde ham Michael, der blev sendt ud gennem skolepraktikken gang på gang med udsigt til læreplads fra mestrene, og hvor nedslået han blev, hver gang han fik et afslag.

Så en sommer efter at have forsøgt, i hvad for ham må have været en evighed, fik han en læreplads. Efter halvandet års tid ringede han til mig igen, da firmaet var gået konkurs. Han var nødt til at starte i skolepraktik igen for at få sit svendebrev.

Michael har ikke efterfølgende kunnet finde job  – han har decideret fået af vide, at han er langsommere og ikke lige så dygtig som dem, der er uddannede i firmaer. Altså af de samme folk der ikke kunne tilbyde en læreplads til at starte med. For mig må det svare til, når man stod i skolegården og skulle vælge hold til fodbold,hvor man selv var den sidste, der stod tilbage.

 

Jeg har svært ved at finde meningen i, at Danmark står og mangler faglært arbejdskraft, men at virksomhederne ikke kan hjælpe med at løfte opgaven i at uddanne samme arbejdskraft. Mestrene bruger ofte argumentet, at de kan ikke se så langt frem i vores ordrebøger, og at de dermed ikke er sikre på, de har nok arbejde til at tage en lærling. Men hvornår har man nogensinde kunne være sikker på arbejde så langt ud i fremtiden?

 

Jeg mener, at mangel på praktikpladser er et problem, da vi har mange unge arbejdsløse som fortjener en ordentlig uddannelse – og sidst men ikke mindst fortjener at kunne opfylde arbejdsgivernes behov.