Liberal Alliance tager fejl.

”Fagbevægelsen er endt med at være den danske lønmodtagers største trussel”. Sådan skriver Anders Samuelsen, formand for Liberal Alliance på facebook.

Jeg vil gerne slå fast: intet kunne være mere forkert!

Hvert år sikrer den danske fagbevægelse ansatte i alle brancher, almindelige vilkår som pension, overtidsbetaling og løn under sygdom. Vilkår som for du og jeg er det mest naturlige i verden – men som for uorganiserede ansatte ofte er ganske utænkelige.

Jeg er pædagog, og sammen med min faglige organisation, Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS), deltog jeg sidste år i en række aktioner mod selskabet Tiny Tots, der i 2015 åbnede en række daginstitutioner i København. De benytter sig primært af udenlandsk arbejdskraft og samtidig arbejder deres ansatte uden overenskomst. Efter længere tids pres fra LFS, valgte de i oktober endelig at tegne overenskomst.

Jeg kan huske en formiddag, hvor jeg var med til at aktionere foran en af Tiny Tots’ institutioner. Vi var en gruppe pædagoger, der havde valgt at bruge vores frie formiddag på at dele pjecer ud til forældrene for at gøre dem opmærksomme på, hvilke forhold de ansatte i deres børns institutioner arbejdede under. Jeg kan huske forbløffelsen hos flere af forældrene, som stod helt uforstående overfor, hvordan dette kunne foregå i Danmark. Flere af dem var endda klar til at kaste sig ind i kampen for at forbedre forholdene for de mennesker, der passede deres børn.

Vejret var skønt og stemningen var høj, men gennem ruden så jeg en kvinde komme med hastige skridt mod døren. Hun havde en bister mine, og jeg kan huske, jeg tænkte: ”Så for satan. Nu bliver der ballade”. I det hun træder ud af døren, lyser hele det sammenbidte ansigt op, og to fine smile huller viser sig, i det nu milde ansigt. Hun kiggede på min kollega, og sagde ”tak”. Ikke andet, bare tak. Hun trak vejret og fortsatte så med at fortælle, hvor glad hun var, for at vi var kommet, og at nogen kæmpede for hendes rettigheder. Mens hun fortalte kunne jeg se, hvordan alle frustrationerne og følelserne af uretfærdighed, strømmede ud af kroppen på hende – præcis som når man tager luften ud af en ballon.

Hun fortalte, hvordan hun, trods de elendige arbejdsvilkår, var tvunget til at blive i jobbet hos Tiny Tots. Som udenlandsk statsborger ville hun nemlig miste sin opholdstilladelse, hvis hun sagde sit job op og dermed mistede sin indtægt. Inden hun gik, gav hun os alle et stort kram. Jeg glemmer aldrig den historie, for den vidner om at fagbevægelsen i den grad beskytter og forbedrer forholdene for lønmodtagere i Danmark. Og ikke, som Liberal Alliance hævder, er en trussel.

Med den stigende privatisering af den offentlige sektor og arbejdskraftens frie bevægelighed, har det aldrig været vigtigere for os lønmodtagere at have en stærk fagbevægelse i ryggen. Derfor er der brug for, at vi får fortalt historierne om de positive forandringer som fagbevægelsen skaber. Vi skal vise vigtigheden af at være organiseret, og hver eneste dag arbejde for at få vores uorganiserede kollegaer med.

Vi skal vise Liberal Alliance at de tager fejl!