Vi kæmper stadig for ligestilling

Så kom dagen. Det er tirsdag d. 8. marts. Det er Kvindernes Internationale Kampdag.

De seneste år, har dele af den politiske højrefløj udfordret berettigelsen af Kvindernes Internationale Kampdag i Danmark.
De mener at vi allerede har opnået ligestilling – at vi ikke længere har noget at kæmpe for.

Men vi har stadig masser at kæmpe for!

En undersøgelse foretaget af FOA viser, at langt flere mænd får tilbudt fuldtidsstillinger frem for kvinder. Faktisk har 75% af FOAs mandlige medlemmer et fuldtidsjob – hvorimod det kun er 29 % blandt kvinder.

Og det billede tegner sig generelt indenfor de kvindedominerede fag.

Jeg er uddannet pædagogisk assistent. Og når jeg er på udkig efter jobs, er det sjældent fuldtidsstillinger. Oftest tilbydes der 28, 30 & 32 timer om ugen. Misforstå mig ikke – det er godt, at vi har muligheden for at vælge kun at arbejde deltid, hvis man ønsker det.
Men hvad med os der ønsker fuldtid?

Jeg ønsker ikke en deltidsstilling. Der er nemlig alt for mange økonomiske konsekvenser ved at være på deltid – både nu og fremadrettet. Nu og her, betyder det at jeg får en væsentligt ringere løn – en løn, som i forvejen er relativ lav!
På længere sigt, har det endnu større konsekvenser. Den dag jeg beslutter at få børn, får det konsekvenser for min barsel, hvor jeg kun kan få barselsdagpenge svarende til det antal timer jeg er ansat.

Min største bekymring er dog ikke min barsel – det er min pensionsopsparing. Når man er deltidsansat, optjener man væsentligt mindre pension.
Så vil nogle måske sige – “jamen du kan jo bare lave en privat pensionsopsparing”. Men hvordan skal man have råd til det, når man samtidig har en masse andre faste udgifter – og en ringe deltidsløn.

Jeg er meget bekymret for den udvikling der er sket indenfor de kvindedominerede fag. Deltidsstillingerne bliver jo ikke oprettet, fordi der ikke er brug for de ekstra folk. Tværtimod er der et rigtig stort behov for flere hænder.

Et godt eksempel er Agnes. Hun er Social- og Sundhedsassistent, og ansat på Bakkegården – 30 timer om ugen. Agnes vil gerne have fuldtid, men det kan arbejdspladsen ikke give hende.
Hun har måske en vagt, hvor hun møder fra 7-12. Derefter tager hun over på naboplejehjemmet, Møllevang, som vikar fra 12-15. Samtidig med, at en medarbejder fra Møllevang kommer over til Bakkegården, og er vikar fra 12-15 – fordi de mangler hænder.
På Bakkegården får Agnes 156kr i timen, som SOSU assistent. Men Josefine som bliver hevet ind som vikar, får altså 370 kr i timen – en forskel på 214 kr i timen!

Og det her tilfælde er langt fra enestående. Vi gør i højere grad brug af vikarer, frem for at give deltidsansatte fuldtid. Faktisk er vi gået fra at bruge 3 millioner vikartimer i det offentlige, til nu at bruge 4 millioner vikartimer – om året!

Jeg, og resten af FOA Ungdom, synes ikke det fair, at vi gang på gang får at vide, at der ikke er økonomi til at ansætte medarbejdere på fuldtid – for det kan vi jo netop se der er. Hvis man dropper vikarerne, som vi kan se der i høj grad er brug for, kan vi give de ekstra timer til de deltidsansatte. Og på den måde, kan kommunerne rent faktisk spare penge.

Vi ønsker, at alle skal ret til muligheden for fuldtid. Man skal have lov til selv frivilligt at vælge, om man vil arbejde deltid.

Blå blok siger, at der ikke er mere at kæmpe for. Men der er i den grad stadig brug for, at vi markerer kvindedagen! Der er stadig brug for, at vi kæmper for ligestilling!

God kvindedag.