Korttidskontrakten på prøve

Trepartsforhandlingerne er i disse dage igang, og heldigvis bliver der snakket om praktikpladser.

Jeg synes dog der er hul i dagsordenen, og det omhandler korttidskontrakten.

Korttidskontrakten er en løsning, som gør at flere mestre kan tage en lærling mellem 5 mdr til 1 år, hvis de ikke kan sikre en lærling den fulde uddannelse grundet økonomiske udfordringer.
Skal jeg være helt ærlig, så er korttidskontrakten som den fungerer idag ikke en stærk løsning for lærlingen.

Selv, er jeg priviligeret og har en kontrakt for hele mit uddannelsesforløb som guldsmed på 4 år. Men som menneske og medstuderende kan jeg kun se, at korttidskontrakter skaber usikkerhed og unødvendigt press blandt lærlinge.
Jeg husker selv min 3 måneders prøveperiode, hvor jeg gik selvsikker OG nervøs på arbejde hver dag. Jeg vidste godt, at min mester før have smidt en lærling eller to på porten lige op til prøveperiodens udløb. Min sidste dag på prøveperioden var en fredag, og jeg husker vitterligt intet fra den dag. Et minut i lukketid og mit hjerte bankede hårdt og jeg svedte som en sindssyg…

Hver gang en kontrakt bliver forlænget, starter en ny prøveperiode på 3 måneder. Lad os antage at lærlingen skal have kontraktfornyelse hver 6. måned; så er halvdelen af uddannelsen prøvetid, uanset hvor lang uddannelsen er – hvor mester har kunne smide lærlingen ud af døren fra det ene minut til det andet.
Bevares, jeg er sikker på at nogle arbejdsgivere skaber tryghed og afklaring for deres lærling.
Men dette er ikke altid tilfældet. I mine øjne er korttidskontrakter en stressfaktor på arbejdspladsen og i privatlivet.

Problematikker på arbejdspladsen kan blive svære at bringe op med mester; lønsedler der ikke bliver opdateret eller afklaring af ferieafholdelse. At skulle tage emnet op om et ønske om mere koncentreret oplæring op kan nemt virke ligegyldigt, hvis man står sig usikker på om man overhovedet er i virksomheden om 2 måneder. Fordi man som lærling gerne vil udvise taknemmelighed og ikke klage over ’de små’ ting.

Kort sagt skal lærlingen please mester konstant i håb om en færdig uddannelse.

Praktiske udfordringer opstår også i, at nye ansøgninger til lærepladser skal skrives og videregives. Hvis lærlingen bor i studiebolig og ikke får en ny korttidskontrakt, har man 3 mdr til at få skaffet sig en ny læreplads eller også er det ud af boligen.

I værste tilfælde er det ingen uddannelse og intet sted at bo.

Derfor mener jeg, at den første kontrakt er gældende for hele det forløb mesteren kan give lærlingen, så der kun kommer én prøveperiode pr. mester uanset hvor mange korttidskontrakter der kommer derefter. Lærlingen bør have 1 måneds varsling hvis ikke mester vil forlænge med ny kontrakt – for jeg formoder at lærlingen har valgt sin uddannelse for at blive dygtig og derfor stadig gerne vil yde det bedste den sidste måned.

Det vil skabe tryghed hos lærlingen og i mine øjne også hos mesteren.
En tryg lærling vil yde bedre på arbejdspladsen.

Jeg vil bede jer hos LO, om at tage mit forslag op til trepartsforhandlingerne.
Det handler ikke kun om at spytte udlærte ud af uddannelsessystemet. Det handler også om at give hinanden de bedst mulige uddannelses- og arbejdsforhold.

 

Guldsmedelærling og elevrepræsentant for ædel- og metalsmede hos LUU Hovedstaden

Mie Louise Thomsen