Skal vi nedlægge arbejdstilsynet, Troels Lund Poulsen?

For 3 uger siden væltede en lift på min arbejdsplads.

Jeg var første mand, der nåede frem til ulykkesstedet.

Jeg var første mand, der i støvskyen måtte konstatere, at en mand lå bevidstløs på jorden.

Jeg var en af mange håndværkere, der måtte kæmpe med de psykiske efterdønninger. Over om det bliver en kollega, som jeg ikke kommer til at møde på arbejdsmarkedet igen.

Ved ulykken jeg selv måtte overvære, gik jeg med mine egne forventninger om, at arbejdstilsynet kommer ud for at klarlægge ulykken. Men endnu en gang blev jeg skuffet over udmeldingen: ”På grund af underbemanding kommer arbejdstilsynet kun ud til dødsulykker.”

Og skuffelsen er da lige så stor hos mine kollegaer fra byggepladsen. Hvorfor kommer de ikke, når det nu er en så alvorlig ulykke?

 

Hvorfor gør Arbejdstilsynet ikke noget?

Jeg bliver gennem mit hverv som sikkerhedsrepræsentant kaldt ud på byggepladsbesøg, hvor jeg møder de samme spørgsmål igen og igen: Hvorfor gør arbejdstilsynet ikke noget?

Og jeg må gang på gang skuffe mine kollegaer med fortællingen om en regering, der bliver ved med at skære i støtten til det tilsyn, der skal opretholde sikkerheden på byggepladserne.

Hvor er det arbejdstilsyn, der kan komme ud og forebygger ulykkerne? Og ikke først møde op når ulykken er sket?

Jeg har i de sidste 6 år oplevet at skulle kæmpe en større og større kamp for at få arbejdstilsynet ud, når alle andre muligheder for selvjustits er brugt op.

En kamp, der tilspidser hver gang en blå regering får magten.

Regeringen har i deres siddende tid lavet årlige nedskæringer af arbejdstilsynets budget. Og i regeringens udspil til finansloven for 2017 er der ikke meget optimisme at hente, da der skal skæres yderligere 35 mia. kr. af deres i forvejen stramme budget.

En nedskæring der uden tvivl vil ramme folkene på landets byggepladser og industrivirksomheder.

Det ligner mest af alt en stille og rolig nedlukning af hele den instans, der er til for at hjælpe de folk på arbejdsmarkedet, der gerne skal kunne komme raske hjem efter en dag på byggepladsen.

Jeg vil ikke være bange for at skulle gå på arbejde. Jeg vil ikke gå med frygten for om den næste ulykke bliver en invalidering eller en dødsulykke.

Kære Troels Lund Poulsen, regeringen har allerede påtvunget os at arbejde længere. Og nu er I også godt i gang med lukke ned for Arbejdstilsynet. I er faktisk ved at fjerne det sikkerhedsnet, der er under os. Det sikkerhedsnet, der kan sørge for, at vi ikke bliver invalideret af opslidning eller en arbejdsulykke, inden vi er startet på de påtvungne ekstra år af deres arbejdsliv.

Er det ikke på tide, at regeringen tager noget ansvar og giver Arbejdstilsynet de midler, de har brug for, og stopper med at skære i deres midler hver gang, der er et regeringsskifte?