Vi skal have veluddannede Skolepraktikelever, ikke fejedrenge.

lærlinge

Jeg havde glædet mig hele weekenden på at det skulle blive mandag!Jeg skulle nemlig starte på virksomhedsforlagt undervisning(VFU), ud og prøve at være på et rigtigt autoværksted i 2 måneder. Jeg skulle møde kl. 8 så jeg var der kvart i, jeg skulle jo vise mig som den gode lærling.Jeg var inde og hilse på alle svendene og ventede nu på at jeg skulle få den første opgave, så kom værkføreren ud til mig og sagde at jeg skulle komme med ham så jeg fulgte naturligvis med.

Vi kom over i en kæmpe hal som var fyldt op med hjul, jeg fik stukket en liste i hånden, og så skulle jeg ellers bare i gang med at finde hjul, til de kunder som kom og skulle have skiftet over til sommerhjul. Det var nu meget sjovt til at starte med.

Da den første måned var gået med at gå og finde sommerhjul frem og sætte vinterhjul på plads og tømme skraldespande. Var jeg ovre og spørge om jeg ikke snart kunne få lov til at prøve noget andet svaret var klart. Det blev et stort og rungede nej! Jeg husker klart den mærkelige følelse jeg havde i kroppen, da jeg gik ud fra værkfører kontoret. Jeg spurgte en af de yngre svende ind til om han vidste om hvorfor, jeg ikke måtte lave noget ”rigtigt” mekaniker arbejde, (det var jeg ligesom derfor at jeg var kommet) han svarede mig

”jamen det er jo fordi du er en af de der ude fra skolepraktikken. I kan jo ikke rigtigt noget”.

Jeg fandt ud af, da de 2 måneder var gået, at skolen faktisk havde sendt nogle læremål ud. som jeg skulle have været igennem i VFU-perioden. Efterfølgende har jeg været i VFU 3 gange og kun 1 gang har jeg prøvet at komme igennem dem. Ellers har jeg kun været fejedreng. Et par enkelte gange har jeg dog fået lov at lave nogle olieskift. Jeg ville ønske, at vi kunne pålægge virksomheder bødestraffe eller bare fuldstædig lukke ned for at de kan få SKP elever ud.

Hvis vi vil sikre at folk som er uddannet i skolepraktik. Skal have en chance for at komme ud og få et ordentligt job. Bliver vi nødt til at få fjernet den negative omtale og få løftet VFU aftalerne, så læringsmålene faktisk bliver opfyldt. Ellers så laver vi ikke andet end at uddanne til arbejdsløshed.