De unge mangler faglig indsigt.

Jeg bliver meget irriteret, når jeg skal høre den samme radioreklame igen og igen om et ungt par, der fortælle om, hvorfor de har valgt ”Det Faglige Hus”. Og de har sparet tusindvis af kroner hvert år. Man glemmer bare, at fortælle hvorfor man kan gøre det meget billigere hos Krifa og ”Det Faglige Hus”. Det kan man fordi det faglige simpelhen er sparet væk. De betegner sig selv, som værende en lønmodtagerorganisation. Men de er i virkeligheden et firma, med en bestyrelse og aktionærer, der er i direkte konkurrence mod den etablerede fagbevægelse. De anerkender ikke en grundlæggende interessekonflikt imellem arbejdsgiver og lønmodtager.

De nye fagforretninger har ingen eller meget få overenskomster. Kun i enkelte tilfælde har de tillidsrepræsentanter på arbejdspladserne, hvor deres medlemmer er repræsenteret. Det kan give problemer på arbejdspladsen, når tillidvalgte skal forsøge at repræsentere alle medarbejdere, der både omfatter uorganiserede og medlemmerne af den overenskomstbærende fagforening – det er i øvrigt heller ikke fair, at dem der betaler regningen, også skal betale for alle gratisterne!

Fagforretninger går typisk de ikke ind for strejkeretten. Så det betyder, at de heller ikke skal spare en god kassebeholdning op, for det koster mange penge at strejke. Det betyder også at lønmodtagerne står svagere, hvis en fagforening ikke er parat til at tage de værktøjer de har i brug, for at tage kampen op overfor arbejdsgiverne.

Fagforretninger lukrerer på mange områder, på de rigtige fagforeningers mange årige arbejde med at forhandle og administrere overenskomsterne i Danmark. Ofte fordi de tager udgangspunkt i de samme overenskomster, som de rigtige fagforeninger og arbejdsgiverne har forhandlet på plads. Men uden at have betalt for arbejdet med forhandlingerne og konfliktløsningssystemet. Det skal anses for en forudsætning for forhandlingsresultaterne.

Den stigende tilslutning til de nye ”fagforeninger”, har kun en fordel, at den er billig, men det er også kun indtil der bliver færre medlemmer af den overenskomstbærende organisation, for så er overenskomsten ikke gyldig mere, og det svækker den samlede fagbevægelse og formindsker legitimiteten af den danske model. Og så er vi tilbage til dengang mester bestemte alt, og du kun har krav på at holde mund.

Så kære unge mennesker, husk nu når I skal tage valget mellem fagforeningerne. Vil I dem der har været i branchen siden 1897? Dem der har sørget for jeres ordentlige arbejdsforhold, ferie, barsel m.m.? Dem der hjælper jer hvis du bliver ulovligt fyret, eller får en arbejdsskade? Dem der hjælper jer med at lave en god og solid ansættelseskontrakt? Dem der hjælper når jeres arbejdsgiver er urimelig og kan sørge for, at I kan strejke, og stadig få løn? Eller vil I de nye fagforretninger der er billige, men som giver jer en falsk trykhed? Det er jeres valg, men det er fremtidens arbejdsmarkedmodel I vælger mellem.