Drop uddannelsessnobberiet.

74,3 procent af alle unge vælger gymnasiet, mens 18,1 procent vælger en erhvervsuddannelse. Dette er et kæmpe problem der skrævvrider arbejdsmarkedet. Vi kan ikke alle sammen være direktør, mellemleder eller administrativ medarbejder. Der skal og må være nogle til at lave de bygninger hvor direktøren, mellemlederen og den administrativ medarbejder sidder i. Vi har brug for hinanden.

Jeg synes, at man skal stoppe med sætningen der lyder; tag gymnasiet, så kan du blive alt. Det kan man altså også med en erhvervsmæssig baggrund. Sætningen burde være; du burde tage en faglig uddannelse. Så bruger du både dit hoved og dine hænder, så kan du blive alt ligesom på gymnasiet.

Jeg har sågar hørt fra en kammerat, at en vejleder sagde til ham; erhvervsskolen er kun til dem, der ikke kan blive til noget andet. Meget nedværdigede og resulterede i, at min kammerat valgte gymnasiet. Den tone og holdning skal vi langt væk fra! Der er også lavet et uddannelsesloft, som jeg er meget skuffet over Socialdemokratiet stemte for. Det ødelægger incitamentet for, at de unge gerne vil vælge erhvervsskolen.

Jeg tror desværre med alle de forringelser man lægger op til, og mange steder har gennemført. Det sammen med dårligere vilkår. For eksempel at man hvert år skal genforhandle/forlænge ens kontrakt. Man snakker om, at lærlingelønnen skal ned på SU-niveau, samt dårligere overenskomst.

Jeg tror der skal lavet et kæmpe arbejde for, at få løftet erhvervsskolerne til et højt fagligt niveau. Så man kan få de unge tilbage, det kræver også at politikerne, der i mange år har svinget sparekniven over alt hvad der hed erhvervsskole, besparelser på erhvervsskolerne der resultere i forældet og slidt udstyr.

Vi bliver nød til at bakke erhvervsskolerne op økonomisk, så udstyr og redskaber er tidssvarende. At politikerne ikke bare snakker, men handler på et problem, der måske ikke lyder at noget særligt, men som har en kæmpe social og samfundsøkonomisk slagside.

Vi har i forvejen nogle af de dygtigste faglige unge i verden. Lad os nu ikke ødelægge dette, men istedet investere i at få verdens bedste erhvervsskole, til gavn for de dygtige unge mennesker.