Rigtige mænd strikker!

Rigtige mænd har en kone. Rigtige mænd er dovne. Rigtige mænd har et hårdt fysisk arbejde. Rigtige mænd er heteroseksuelle. Rigtige mænd elsker øl. Rigtige mænd bryder sig ikke om mænd, der ikke er rigtige mænd. Tja DR mener at rigtige mænd, er rigtig mange ting. Men er vi virkelig så forsimplet?, altså mænd.

For at være helt ærlig blev jeg rigtig ked af det, sur, og skuffet da jeg så DR’s store TV satsning ”Rigtige Mænd”. Det gjorde jeg fordi, jeg udover at være homoseksuel, også er mand. Og når DR sender et så stort sammensurium af sexisme, homofobi, heteronormativitet, og generelt anerkender en så lang række negative strukturer, at jeg næsten ikke orker at nævne dem alle sammen, føler jeg, at vores alle sammens DR, fortæller mig at jeg er mand på den forkerte måde.

Men for ligesom at finde ud af hvorfor det her er et problem,  vil jeg prøve at se på nogle specifikke eksempler som er problematiske i forhold til DR´s kollektive stempling af det mandlige køn.

  1. Måden mænd taler på. Hvis du forestiller dig, at hver gang et stødende udtryk bliver brugt, ryger der en sten ekstra i den rygsæk, som man som undertrykt bærer rundt på, Og den bliver kun tungere og tungere og det gør mere og mere ondt hver gang. Derfor er det ikke i orden, at der bl.a. i programmet bliver sagt bøsse i en negativ kontekst. Fordi hver gang jeg hører min seksualitet blive brugt som et skældsord, tænker jeg på de mennesker, der råber af mig på gaden, de mennesker der ser ondt på mig, når jeg kysser ham jeg er vild med farvel ved toget, og på de mennesker, som mener jeg er psykisk syg af den simple forsag at jeg er en mand der elsker mænd. Og gavner det virkelig nogen at vi gennem et program i bedste sendetid reproducere dette?

”Man skal ikke være så nærtagende” er en sætning, jeg ofte støder på, når jeg kritiserer måden der bliver talt i DR programmet. Men skal vi virkelig bare vende den anden kind til, mens vi for licenspenge gang på gang får en lussing bestående af et sprog, som undertrykker mange, og anerkender negative strukturer? Nej, det mener jeg ikke. Grunden er simpel, vold kan forsages på mange måder, én af dem er igennem sproget, og hvordan vi taler til, og om hinanden.

  • Ting rigtige mænd gør. Et andet af de mange problemer, der er med DR´s virvar af stereotyper, er også, hvordan den rigtige mands ageren bliver fremstillet. I programmet fremstilles ’rigtige mænd’ som håndværkere, der kun skal arbejde med hænderne, drikke øl, og gå op i biler. Men gør mænd virkelig det? Det vil jeg ikke gøre til dommer over, jeg vil nemlig til enhver tid sige, at det ikke er muligt at definere, hvordan en ”rigtig mand” agerer, tænker og føler. Jeg har f.eks. sat mig selv det mål, at jeg skal lære at strikke og at jeg skal læse flere bøger, mens andre har andre interesser. Det er i grunden ikke svært at argumentere for, at forskellige mennesker har forskellige interesser. Men når DR vælger at give taletid til en flok mennesker, som mener at alle mænd burde opføre sig på en meget bestemt måde, er det et problem.

Der skal ikke herske tvivl om, at jeg synes at programmet ”Rigtige Mænd” er et rigtigt dårligt program, som gør utroligt meget skade, og for hvad? Gode seertal? Det håber jeg ikke, fordi som det kan læses ovenfor er programmet ikke bare lidt, men virkeligt problematisk og skaber/støtter strukturer som undertrykker mig, og mange andre.