Hvorfor er top-direktøren 35 gange mere værd end min far?

Det er snart ferietid, mange skal sydpå. Men der er stor forskel på, hvor folk har råd til at tage hen. Kan man tage på luksusresort til Maldiverne, ned til varmen og have en masse kolde drinks? Eller går turen til Legoland, hvor man står i kø i flere timer med is løbende ned af hånden, for at ens barn kan prøve forlysterne?

Top-direktørerne i det danske arbejdsmarkeds supertankere (C20-virksomhederne) tjener i gennemsnit 35 gange mere, end deres kollegaer ude i produktionshallen.

Min far var smed i mange år, han knoklede hårdt, og han gav sig hundrede procent for virksomheden. Da de første kollegaer blev fyret, eller såkaldt frigjort da det lød pænere, tænkte han ikke over, at ordrerne stadig kom i samme mængde, men de var færre til at udføre opgaverne.

Min far blev nedslidt

Det kostede ham sin ryg på grund af overbelastning og slid. Det blev min far aldrig belønnet for – tværtimod. I mange år fik ingen af smedene en reel lønstigning. Det gjorde direktøren derimod, han skabte nemlig ”resultater”. Det er imponerende, at direktøren kunne skabe resultater på sit kontor, mens de ansatte knoglede ude i hallen.

Min far havde ikke råd til ferie sydpå, min familie var på ferie i Jylland, det var dette feriebudgettet kunne række til. Hvis min far havde haft 35 gange sin årsløn i indkomst, kunne han have taget 350 kollegaer med på ferie i Spanien i en hel uge med alt betalt.

Er top-direktøren så meget værd?

Er en top-direktør virkelig 35 gange mere værd end arbejderen på gulvet? Direktøren bliver i hvert fald ikke nedslidt 35 gange hårdere, end min far der stod ved drejemaskinen, svedig og med skæreolie på hænderne i 20 år.

Jeg synes, at virksomhederne skal omfordele løn-kronerne mere retfærdigt. Man skal løfte de lavtlønnede op, så de har råd til at holde ferie. Man skal sørge for at tage noget af direktørens løn, så man kan ansætte flere kollegaer ude i hallen, så resten ikke bliver nedslidt. Jeg mener faktisk ikke, at direktørens job er vigtigere og mere værd, end manden der står ved maskinen og skaber værdierne.