Arbejdsglæde; Vi bærer alle et ansvar

Vær en god kollega

Lad os rejse en debat om arbejdsglæde. Vi mangler ressourcer, men vi kan også selv gøre noget for at styrke glæden ved at gå på arbejde.

 

 

Når jeg står op om morgenen, så glæder jeg mig til at komme på arbejde. Jeg glæder mig, fordi jeg synes det er spændende, men også fordi jeg har nogle gode kollegaer. Men jeg ved, at ikke alle har det som mig.

For mig er essensen i arbejdsglæde, at man har gode relationer til sine kollegaer. Vi ved alle, at der bliver sparet på ressourcerne i den offentlige sektor. Arbejdspresset og arbejdsbyrden bliver større og desværre følger bemandingen ikke med. I den pressede dagligdag spiller arbejdsglæde derfor en afgørende rolle.

Jeg er netværkskoordinator i HK Hovedstaden, og jeg har lige været med til at facilitere et arrangement for tillidsrepræsentanter, elevansvarlige og elever med det formål, at skabe mere samspil mellem de 3 grupper.

Gode kollegaer er guld værd

En af de ting vi fokuserede på, var relationer. Hvorfor er relationer så vigtige?

Gode relationer er altafgørende. Det at have nogle gode kollegaer, som man nyder at arbejde sammen med, bidrager automatisk til god stemning på arbejdspladsen, og det gør det nemmere at håndtere presset, som vi ikke selv er herre over.

Jeg oplever flere som bliver ramt af stress eller får en depression, fordi arbejdsbyrden blev for høj, og arbejdsglæden forsvandt i takt med at deres bunker med papirer på skrivebordet steg. Det er stressende for dem at vide, at for hver dag der går, kommer de mere og mere bagud i deres arbejde. Opgaverne står og ånder dem i nakken, og giver dem dårlig samvittighed over ikke at kunne udføre deres opgaver til tiden. Det er netop hér at ens kollegaer og de relationer man har, kommer ind i billedet.

Det personlige ansvar

Vi må blive ved med at kæmpe for de ekstra ressourcer, men indtil der sker noget, må vi kæmpe for det vi kan ændre nu og her. Arbejdsglæden kan vi nemlig selv gøre noget ved nu, så vi bedre kan håndtere de stigende antal opgaver.

Det hele starter med DIG, for det er her de små ting betyder noget.

Du har også et ansvar. Ansvaret for, at sige godmorgen til din kollega, ansvaret for, at høre hvordan det egentlig går og ansvaret for at gribe dine kollegaer, hvis de er ved at falde.

Kan du kigge dig selv i øjnene og sige ja til spørgsmålet: Gør jeg selv noget for at skabe arbejdsglæde på mit arbejde?

Hvis ikke, så håber jeg på, at DU vil gøre dit, for at opbygge de gode relationer og derved bidrage til arbejdsglæden på DIN arbejdsplads.

 

 

Indlægget er delt på ‘www.arbejderen.dk’ d. 05. juli 2017