Uddannelse er vejen frem

Det bekymre mig virkelig, at VLAK-regering frem mod 2020 vil spare flere hundrede millioner kroner på vores allesammens uddannelsessystem. Med mine bare 25 år, har jeg siden jeg var ti år skulle høre på, at alle unge skal tage en uddannelse, og det er bedst for samfundet. Man var nærmest kriminel, hvis man ikke tog en videregående uddannelse.

Flere unge får en uddannelse

Nu er der så flere og flere unge der tager en uddannelse, men nu er det åbenbart for dyrt? Man vil i hvert fald spare 400 millioner kroner på erhvervsskolerne og 100 millioner kr. om året på erhvervsakademierne, samtidig har man beholdt effektivitetskravet der betyder, at erhvervsskolerne skal spare 2 procent hvert år. Og igen skal der spares på SU’en, så de unge presses yderligere i, at de skal tage det ”rigtige” valg.

Man har også vedtaget en karaktermur, så der er færre unge der kan starte på en erhvervsskole. Der kommer til at mangle 72.000 faglærte i 2025. Så lyder det lidt hult med det med, at uddannelse er bedst for samfundet og uddannelse er vejen frem. Det eneste vi kan give vores børn og unge er en tryg opvækst og en god uddannelse.

Jeg mærkede selv besparelserne

Da jeg begyndte på erhvervsakademiet hørte vi også om besparelser. Det først år skete der ikke noget, men andet år gik det hårdt ud over vores undervisningstimer, dem forsvandt der mange af. Personligt brugte jeg de undervisningstimer meget, fordi min indlæring fungerede bedst, når der var en underviser der fortalte og forklarede tingene.

Jeg synes det er vanvittig, at vi sparer på det vi skal leve af i fremtiden – viden og innovation. Vi skal derimod investere i fremtiden, og der bør investeres i meget mere opkvalificering og deltidsuddannelser. Det kan for eksempel være en elektriker, som efteruddanner sig til elinstallatør eller energiteknolog. Det er vigtigt, at vi er klar til fremtidens arbejdsmarked.