Hvor hurtigt skal vi løbe, Sophie Løhde?

 

Jeg mener, at et stigende fokus på effektivisering koster os dyrt – både for den enkelte og samfundet

Kære Sophie Løhde: du taler om at vi skal være mere effektive i den offentlige sektor. Men vidste du, at sygefraværet grundet stress koster vores samfund 27 mia. kr. årligt? Og vidste du, at 250.000-300.000 danskere lider af alvorlig stress, ifølge Stressforeningen?

Jeg sidder til dagligt som kontorelev på andet år i den offentlige sektor. Jeg har tidligere, i en afdeling oplevet en kollega komme tilbage efter en langtidssygemelding grundet stress. Hun arbejdede sig stille og roligt tilbage mod fuldtid, men vi måtte blandt andet ikke snakke med hende om de opgaver, hun tidligere havde haft. Og vi måtte ikke give hende for meget pres eller for mange opgaver. Hun fik små simple opgaver som journalisering, printe for os andre, indscanne og andre små opgaver, indtil hun kom ovenpå igen.

Det er hårdt at se, hvordan stress sætter sine spor i et andet menneske. Og jeg blev lidt bange for selv at ende der. Vi er kun mennesker og ikke robotter. Der er grænser for, hvor meget vi kan klare, og de spor, der blev sat hos hende, burde aldrig være sat.

Effektiviseringer i den offentlige sektor skaber stress

En af de helt store årsager til stress i dag, tror jeg, skal findes i de politiske krav om effektiviseringer. Det ser jeg omkring mig i den offentlige sektor. Der er for eksempel hele tiden tale om effektiviseringer på vores sygehuse, hvor vores læger og sygeplejersker i forvejen løber ALT for stærkt. Uddannelsesinstitutioner skal skære og skære, og det samme oplever man mange andre steder.

Men når der ikke er hænder nok til at nå, hvad vi skal, går flere ned med stress. Og hvad er formålet med effektivisering, hvis det går ud over medarbejderne og arbejdsmiljøet og derfor koster vores samfund dyrt i sygemeldinger? For mig giver det ikke meget mening i hvert fald.

Så kære Sophie Løhde, vil du ikke godt lytte til mig og mine kollegaer, når vi siger, at nu kan vi ikke løbe stærkere? Det er os, der til dagligt skal løbe hurtigere og hurtigere. Det er os og vores kollegaer, der bliver ramt af stress. Og det er os, der ikke har tid og hænder nok til at nå det hele.

I stedet for at lade effektiviseringer drive medarbejdere ud i stress og dyre menneskelige og samfundsmæssige omkostninger, så bør du og vi opprioritere arbejdsmiljøet og Danmarks fremtid.