Tag en chance, involver os!

For fire år siden sad jeg på Vinbaren Toga i Københavns. Det var en kold januar aften, sammen med en masse gode venner. Vi var lige kommet fra DM i Skills, og snakken gik om løst og fast. Som et lyn fra en klar himmel var mit uddannelsesvalg taget. Siden den aften har jeg aldrig været et sekund i tvivl om, at kontorvejen er, den vej jeg skal!

I dag taler man om, at mange flere skal tage en erhvervsuddannelse, men at få rent faktisk vælger den.
Det synes jeg er rigtig ærgerligt. For hvis der er noget, der er fedt, så er det erhvervsuddannelserne.
Man får fingrene i mulden. Følelsen af faglig stolthed er noget af det bedste. Og det fedeste ved at tage en erhvervsuddannelse er, at man hurtigt bliver set som en medarbejder. Det giver rigtig god læring.

Jeg har desværre bare også selv oplevet en af grundene til, at jeg fravalgte at være tjenerelev. Måske det kan give inspiration til, hvad vi skal gøre for at få flere til at vælge, men også blive på erhvervsuddannelserne.

Som tjenerelev oplevede jeg, at jeg ikke blev hørt, og at der ikke var nogen ”rigtig” oplæring af mig.
Ingen var interesseret i at lære mig op og give mig en god læringsperiode. Det fik mig til at sige fra og stoppe som tjener.

Jeg er bange for, at jeg ikke er den eneste der oplever det ikke at være en del af et forløb med streg under læring. Måske fordi, man hurtigt bliver en del af arbejdspladsen. Derfor har jeg en ide!

Så vidt jeg ved, så er det ikke et krav mellem skole, elevplads og studerende, at man hele vejen igennem har fokus på, at det er et læringsforløb. Altså et forløb, hvor eleven hele tiden skal udvikle sig.

Hvad med, om vi opprioriterede det? Ved eksempelvis at gøre det obligatorisk for ansvarlige, at invitere eleverne med ind til faste og tilbagevendende samtaler om lærings- og uddannelsesplaner. Samtaler, hvor eleven har mulighed for – sammen med den ansvarlige – at finde frem til den bedste måde, at lære mest på. Og hele tiden opdatere, hvad man skal lære.

Så hvis flere skal vælge erhvervsuddannelse-vejen, så skal vi sammen arbejde på at gøre det mere attraktivt, både at vælge og blive på erhvervsuddannelserne.
Vejen er stadig lang, men det her kunne være første skridt på vejen…