Tjenerfaget er ikke mindre værd end en akademisk uddannelse

Det ældre par smilede udspekuleret, og fortalte, at de havde luret mig. Jeg spurgte mine gæster imødekommende, hvad de mente med at have luret mig.

“Vi har luret, at du ikke bare arbejder her. Du studerer også, gør du ikke?” Sagde de selvtilfredse. Jeg nikkede blot.

“Se jeg vidste det!” udbrød kvinden. “Hvor er det bare flot, at du har oparbejdet dig og kommer væk herfra.”

Jeg sagde blot tak, og gik med en knude om brystet, og meget dårlig smag i munden.

Det er ikke første gang i mit 12 år lange arbejdsliv. Det er ikke første gang gæster roser mig for ikke bare at være tjener eller butiksmedarbejder, og på den måde er medskyldige i udbredelsen af uddannelsessnobberi. Det er decideret tåkrummende, at de ser mig som bedre, end mine dygtige kollegaer, som knokler 37 timer om ugen og som har uddannet sig i faget.

Bryd normen, stop snobberiet
Jeg har to opfordringer til os allesammen:

Kære Hr. og Fru. Danmark, hvis tjenere er uværdige og ubrugelige, så overvej at spise hjemme. Og endnu bedre er, hvis I genovervejer jeres spørgsmål inden I stiller det, selvom I nok selv anser det som værende velment.

Hr. og Fru. Danmarks spørgsmål skyldes, at vi som samfund har accepteret snobberiet, og vores politikere har ikke just været en hjælp.

Så kære regering, kæmp for erhvervsuddannelserne og hjælp mig med at få flere dygtige kollegaer. Vi har og får mangel på erhvervsfagligt uddannede. Vi skal imødekomme behovet nu, og ikke først i morgen.

Ingen uddannelser og fagområder er mindre værd end andre. Der er brug for os alle.