Et stressramt arbejdsmarked

I følge stressforeningen (2018) sygemeldes flere hundrede danskere hver dag med alvorlige stresssymptomer. Vi skal og bør tage folkesygdommen stress meget mere alvorligt som samfund.

Det er torsdag morgen og aldrig har jeg været så frustreret, træt og rastløs som nu. Kroppen skriger på hvile, men den vil ikke acceptere ro og afslapning. Det føles som om kroppen higer efter at få afløb for en masse energi. Energi som i virkeligheden ikke er eksisterende, men et tegn på, at den er i konstant alarmberedskab. Jeg prøver mod min vilje at få kroppen til at slappe af, men lige meget hvad jeg gør, så stritter den imod. Jeg møder op på arbejde som vanligt, men alt står stille i mit hovede, min krop skælver og al rationel tankegang forsvinder. Efter utallige opfordringer fra kollegaer og familie kontakter jeg min læge og får hurtigt konstateret stress.

Det hele begyndte i forbindelse med at jeg fik nye arbejdsopgaver, men ikke fik tildelt de nødvendige ressourcer og den nødvendige oplæring. Det resulterede i en ekstrem belastning for mit vedkommende og udløste stress.Jeg anser ellers mig selv som en ret stærk kvinde, som kan håndtere at have mange bolde i luften, men jeg må erkende at jeg ikke er superwoman.

Stress kan ramme alle uanset alder, køn og job. I følge videnscenteret for arbejdsmiljø (8. Juni 2016) anslåes det, at den hyppigste årsag til stress er ubalance i arbejdeslivet.

Stressforeningen (2018) oplyser på deres hjemmeside, at hver dag er ca. 35.000 danskere sygemeldt pga. dårligt psykisk arbejdsmiljø. Ca. 250.000 danskere lider af alvorlige stresssymptomer . Ca. 30.000 indlægges årligt grundet stress og ca 1.400 danskere dør hvert år af psykisk arbejdsbelastning b.la. forsaget af stress.

Hvorfor skal det her mønster ikke brydes? Hvorfor skal vi ødelægge os selv på arbejdesmarkedet?Jeg kan ikke forsætte på arbejdsmarkedet til jeg bliver langt over 60 år, hvis ikke der bliver gjort noget ved denne udvikling. Effektivisering og robusthed er klare budskaber fra politikerne, men er det i virkeligheden den rigtige løsning? Jeg mener klart, at det er den største og værste kilde til stress.

Der skal tilføres resourcer til arbejdsmarkedet for at kunne nedsætte antallet af stresssygemeldte. Arbejdsgiverne skal tage ansvar og lytte i ordentlig tid til medarbejderne. Så kære politikere; frem med pengepungen. Vis ansvar og invester i at arbejdsgiverne har de nødvendige resourcer til at nedbringe antallet af stressramte medarbejdere. Hvis I ønsker et skarpt og effektivt arbejdsmarked i Danmark, så bør I i fremtiden have som mål at nedsætte antallet af stressramte gevaldigt. Dårligt arbejdsmiljø skal i fokus og arbejdsgiverne skal kunne stilles til ansvar for det.