Stress er kun noget andre får…

Stress er kun noget andre får… troede jeg, men i virkeligheden er det noget, som kan ramme alle.
Selv en stædig, flabet og selvsikker pige.

Mandag morgen, tid til at komme på arbejde, så jeg forsøger at starte bilen. Bilen starter, jeg sætter den i bakgear og løfter foden lidt for hurtigt fra koblingen. Bum. Bilen går ud, jeg prøver igen. Endnu engang går bilen ud og nu begynder mit temperament at stige, da den stopper tredje gang, skriger jeg i frustration.

Da skriget endelig forstummer, får jeg startet bilen og begynder at køre. Halvvejs på arbejdet, bryder jeg helt sammen i bilen. Jeg kan slet ikke se vejen for tårer, tankerne skriger ”JEG KAN IKKE”. Jeg drejer af ved første afkørsel og i samme sekund, kan jeg trække vejret og holde op med at græde. Men den forfærdelige og ydmygende følelse af nederlag, den forsvinder ikke – den vil nok altid sidde lidt i mig.

Stress er et stigende problem i Danmark, i Sundhedsstyrelsens rapport ”Stress i Danmark – hvad ved vi?”, påvises en stigning i antallet af danskere der føler sig stresset. Det er en forkert udvikling og det gør mig ked af det, at andre har haft lignende oplevelser som mig.

Set i bakspejlet, var det ikke overraskende, at min krop reagerede sådan. Det har været noget der stille og roligt har bygget sig op, som vand i et bæger, og nu var den sidste dråbe faldet og bægret flød over. Jeg tror på, at det kan undgås, hvis vi som kollegaer, bliver bedre til at reagere på vores bekymringer overfor vores kollegaer og stille spørgsmål som ”Hvordan har du det?”.
Jeg er klar over, det ikke løser alle stressproblemerne, men det kan måske tømme bægeret bare en lille smule og åbne op for sandheden omkring din, min og vores tilstand.

Jeg håber at vi i fremtiden, bliver bedre til at spørger ind, lytte og turde anerkende overfor os selv og andre, når vi mærker symptomer på stress blandt os selv og vores kollegaer.