Hvorfor skal jeg straffes for at have international erfaring?

Udlandsdrømmen er stærk, når jeg som nyuddannet bachelor, skal finde mit næste skridt i livet. Det at komme ud og få international erfaring, står som en af mine største drømme, og har altid ramt mig lige i maven. Der er sikker garanti for sommerfugle, hver gang jeg tænker på det.

Det er torsdag eftermiddag. Min veninde og jeg sidder ved spisebordet og snakker om hvordan vores flytning til England skal hænge sammen. Hvordan med økonomi?  – skal vi have visum og arbejdstilladelse? og hvad med Englands udmeldelse af EU, kommer det til at have indflydelse på det hele. Der er rigtig mange urolige og forvirrede sommerfugle i maven, når sådan en drøm skal realiseres.

Men uroen bunder i mere end bare udflytterforvirring. For hvad med når jeg kommer hjem igen om to år? Jeg læste for nyligt i en undersøgelse fra Dansk Magisterforening, at rigtig mange studerende og færdiguddannede er bange for at tage til udlandet, i frygt for hvilket sikkerhedsnet der er tilbage når de kommer hjem, hvis endnu en stramning i dagpengereglerne bliver gennemført.

Knuste drømme

Det har slået et kæmpe skår i min udlandsdrøm. For det gælder jo også mig. Hvad har jeg at vende hjem til, hvis jeg ikke er sikret et arbejde ved hjemkomst? Vil jeg overhovedet vende hjem igen?

Hvis jeg har gjort og betalt alt for at sikre mig selv dagpengeret og så alligevel bliver mødt af en mur, så snart jeg har dansk jord under fødderne, er det så ikke nemmere at blive væk?

Med den nye skatteaftale, og derunder nye dagpengestramning fra regeringen og Dansk Folkeparti, giver det mig mest af alt lyst til at tage mit gode tøj og gå.

Men nej – Jeg vil til udlandet for at blive en bedre kollega og medarbejder i mit fag, og tage alt hvad jeg har lært, med mig tilbage til Danmark. Give tilbage til det samfund, der gav mig mulighederne fra start.

Hvorfor skal noget så kedeligt som en dagpengeregel så ødelægge min og tusinder af andres muligheder for at rejse til udlandet og blive bedre.

Hjerneflugt

For her er det ikke kun min drøm der bliver smadret. Ifølge undersøgelsen fra Dansk Magisterforening vil 7 ud af 10 ikke længere rejse ud for at blive bedre. Det er vigtig viden og erfaring som Danmark går glip af.

Min bøn er; lad os nu lade være med at lave dagpengeregler der begrænser vores muligheder for at rejse ud og blive dygtigere til vores fag.

Skal vi ikke lade være med at lukke os så meget om os selv, at vi lukker os selv ude. Vi skal have dygtige studerende, kollegaer, og medarbejdere, til at vende hjem igen med fornyet energi og inspiration fra andre arbejdskulturer. Stop nu med at straffe folk for at bringe ny viden og erfaring hjem til Danmark og dansk erhvervsliv.