Nej, #Metoo er ikke gået for vidt

Jeg skulle servere til Anders’ konfirmation og var lige mødt ind for en halv time siden. Jeg havde lige været rundt og hilse på de gæster jeg skulle servere for. Se dem i øjnene og give dem et smil med på vejen.

“…Under påskud af, ikke at kunne læse mit navneskilt sætter han ansigtet helt hen til mine bryster og nærstuderer…”

 

Jeg står nu, og er ved at fylde op med sodavand på deres buffet bord, hvor en mandlig gæst kommer over til mig.

Han kommer bagfra og lægger en arm omkring skuldrene på mig. Jeg får hurtigt drejet mig ud af hans greb, da det er en smule grænseoverskridende at en ukendt person kommer og lægger armen om skulderen på mig.

Jeg vender mig om, og smiler til ham, og spørger om jeg kan hjælpe ham med noget. Jeg forsøger at få øjenkontakt med ham, men hans øjne er fikseret på lidt sydligere breddegrader. Under påskud af, ikke at kunne læse mit navneskilt sætter han ansigtet helt hen til mine bryster og nærstuderer. Jeg havde heldigvis en rimelig tilknappet skjorte på, så det var begrænset hvor god en udsigt han havde. Det var for mig, helt tydeligt at det bestemt ikke var navneskiltet han gik efter, og hvis han virkelig ville vide hvad jeg hedder, kunne han jo kigge mig i øjnene og spørge i stedet for.

Mange eksempler, og ikke kun som tjener

Det her er et eksempel ud af mange, på hvordan chikane kan opleves i hverdagen, på arbejdspladsen. Jeg har selv utallige af dem fra mit arbejdsliv, og det begrænser sig ikke kun til tjenerfaget. Jovist, det her er et af de mindre voldsomme eksempler, og jeg vil da aldrig kalde det et decideret overgreb. Men derfor gør det det ikke mindre forkert. Det her var en grænse der blev overskredet for mig. I situationen havde jeg rigtig svært ved at sige fra, fordi det gik så hurtigt, og det var først bagefter det rigtigt gik op for mig hvad der var sket.

#Metoo gået for vidt

#MeToo startede som en bevægelse på sociale medier i USA, og har siden spredt sig til hele verdenen. Herhjemme har den fået en blandet modtagelse. Over halvdelen af danskerne mener at #Metoo er gået for vidt.

Undskyld mig? gået for vidt?

Manden der nærstuderede på mine bryster gik for vidt

Manden der hev mig ned på hans skød til en julefrokost gik for vidt

Manden der uprovokeret stak hans tunge ind i min mund og kyssede mig i byen gik for vidt

Til tvivleren, skeptikeren og modstanderen

Jeg var selv skeptisk i starten. men efterhånden som jeg læste, hørte og mærkedede de stærke fortællinger der er kommet frem med et # Metoo, er jeg blevet overbevist. Det her er kvinder der før ikke havde en stemme, der nu tør stå frem og sige fra. #MeToo er nutidens ligestillingskamp. #MeToo er ikke en kampagne, det er en bevægelse. Det er inddragelse af de sociale medier og at samle mennesker på tværs af religion, samfundslag og landegrænser, i en nødvendig kamp i mod årevis af chikane og krænkelser, i bland andet, arbejdslivet.

VI står overfor et valg

Vil vi gå med hysteri anklagerne, eller vil vi anerkende at vi har et problem?

Vil vi lade modstand ødelægge, at Metoo er blevet et fantastisk talerør, og har givet taletid til dem der tidligere ikke havde en stemme?

Vil vi stå sammen i fællesskab, og for alvor, nu, gribe bolden og tage kampen op?

Så til dig; Tvivleren, Skeptikeren eller Modstanderen, gør som jeg gjorde, lyt, læs og mærk efter. Det her er vigtige stemmer, og det er ikke bare hysteri eller overdrivelse.

Det her er et reelt problem