Afskaf billetsalg i busserne

En kold februar aften i Silkeborg stiger to mænd på Ulriks bus, men ikke for at køre med. De truer min jyske chaufførkollega med kniv til at udlevere vekselpengene brugt til kontantsalg af billetter, maksimalt 400 kroner. At man kan få sig selv til at begå et så groft røveri for lusede håndøre, er usselt og modbydeligt, og da der er tale om vold mod embedsmand i funktion skal den slags straffes hårdt og kontant.

Selvom røveri i bussen ikke sker hver eller hver anden dag, så er Ulriks oplevelse ikke et enkeltstående tilfælde. Den slags overfald sætter dybe ar på sjælen og kan give livslange traumer, der tvinger chauffører i sygesengen med PTSD. Det er derfor bidende nødvendigt, at vi ikke blot straffer den slags kriminalitet hårdt, men at vi helt undgår den.

Når der findes mennesker i vores samfund, der er parat til at invalidere mennesker for livet for 400 kroner, så må vi fjerne kontanterne fra busserne. Vi må være ærlige at sige, at dankortterminaler i busserne ikke er en realistisk løsning, så nu må betjent billetsalg være fortid.

Det betjente billetsalg er pt. suspenderet pga. corona og det fungerer ganske fint. Det er derfor et oplagt tidspunkt at gøre det permanent.

Ærligt talt er det faktisk en pudsig forventning at have til chaufførerne, at vi skal sælge billetter. Forestil dig at stige på S-toget uden billet for så at spankulere igennem togkupé efter togkupé, op i den forreste stillezone og banke på døren til lokoførerens plads. Alt imens toget buldrer derudaf mellem Herlev og Vanløse station, åbner han forsigtigt døren og stikker hovedet ud: ”Ja, jeg vil gerne bede om 3 zoner”, siger du højt. Lokoføreren kvitterer med et ”så gerne, det bliver 36 kroner”. Tillad mig at kalde scenariet en anelse bizart, så hvorfor forventer man af mig, at jeg sælger billetter i min bus?

Kontant billetsalg er også en fare for trafiksikkerheden, da mange chauffører sælger billetter, mens de kører. Selvom det er imod reglerne, kan jeg ikke fortænke mine kollegaer i det. Hvis det skal gøres ved stoppestedet, bliver man med statsgaranti forsinket, da køreplanerne ofte er alt for stramme og i forvejen umulige at overholde.

Misforstå mig ikke. Jeg elsker at yde en god service for passagererne. Det er faktisk hele essensen af mit job. Dagligt vejleder jeg derfor med glæde folk om deres rejse, heriblandt om de alternative muligheder, der er for at købe billet: Man kan benytte app til mobilen, hvor det er muligt både at betale med dankort og Mobilepay. Har man ikke har en smartphone, så kan det også klares med en sms. Hvis man endnu ikke har anskaffet sig en mobiltelefon, kan man købe billetter og rejsekort på alle DSB’s stationer.

Så kære Movia, og alle andre trafikselskaber: Eliminer risikoen for røveri på jeres chauffører og øg trafiksikkerheden! Afskaf betjent billetsalg i busserne. Passagererne har rigeligt med muligheder for køb af billetter på anden vis.