Der er brug for mere barsel, nu hvor mor og far skal til at dele

Jeg står i den fantastiske situation, at jeg er blevet far til verdens dejligste dreng. Intet jeg har oplevet tidligere har fået de samme følelser til at rumstere inde i mig, som da jeg så min knægt smile for første gang. Jeg tør godt indrømme, at selv en mand som jeg fik lidt dug i øjenkrogen. 

Den første plan var at min dejlige kone skulle tage alt barslen, for det virkede til, at det var sådan man gjorde. Det var hvad jeg hørte fra folk omkring mig: det der barsel er altså noget som kvinder tager sig af. 

Det skriger til himlen, at vi stadig har ligestillingsproblemer, når det er mentaliteten, som hersker blandt os mænd. Vi lever i et moderne samfund, hvor børn har brug for både mandlige og kvindelige rollemodeller. Far skal ikke længere være reduceret til vandbære. Far skal være en del af startopstillingen på hjemmeholdet.  

EU har besluttet at øremærke 8 uger af barslen til begge forældre. Det er et kæmpe fremskridt for mig, men er det okay at tage det fra de kvinder, som faktisk ønsker en lang barsel? Og kan de diskussioner, som helt sikkert kommer til at opstå ude i hjemmene være et udtryk for, at der på nuværende tidspunkt ikke er nok barsel til at dele? 

Forældre har ret til sammenlagt 52 ugers orlov, når de får et barn.
Mødre har ret til fire ugers orlov før fødslen, som efterfølges af 14 ugers barselsorlov.
Fædre har ret til to ugers orlov, der skal afholdes inden for de første 14 uger efter fødslen
de sidste 32 uger er til deling. Det er så af de fælles 32 uger, at EU nu vil øremærke 8 uger til far.

Danmark har et af de allerbedste barselssystemer i verden. Men selvom det vi kender er godt, så bliver vi stadigvæk hele tiden nødt til at kigge på, om vi ikke kan gøre det bedre.

Det er på tide at tage en diskussion om, hvorvidt der er plads nok til familielivet i det moderne danmark. Vi får børn senere og senere, fordi det er forventningen, at der skal være styr på alt det “vigtige” først, altså karrieren. Jeg synes det er ekstremt vigtigt at få noget mere fokus tilbage på familierne. For de fleste er familien det vigtigste i deres liv. Det er dem, man vender sig mod, når noget går galt.

 Hvis vi politisk og fagligt vil styrke familierne, bør vi sætte ind, når de er allermest sårbare. Det er de, når familien stiftes, og hele deres liv bliver omlagt på er sekund. 

Et par uger inden fødslen vendte min kone og jeg tilbage til samtalen om fordelingen af vores barselsorlov. Hun er fuldstændig med på holdet, der mener, at fædre skal spille en større rolle i begyndelsen af deres børns liv. Alligevel var det tydeligt at mærke, at hun ærgrer sig over ikke at have mere tid derhjemme med vores barn. 

Det er nødvendigt, at vi sikrer øremærket barsel til mænd, fordi børns tilknytning til sine forældre fastsættes i en meget tidlig alder. Nu skal vi tage det næste store skridt og udvide den samlede mængde barsel, så alle nybagte familier kan få en tryg start.