Kvindekampen skal helt ud i produktionshallerne


Af Carl Emil Lind Christensen 22-årig Industriteknikerlærling og Line Zebla 23-årig automatikteknikerlærling. Bragt i Avisen.dk

Sofie Linde har fået sparket gang i diskussionen om ligestilling. Det er vigtigt, og det er tiltrængt. For kvinder, der bliver begrænset i deres muligheder, fordi de er kvinder, er en kendsgerning og et stort problem, som skal løses i alle samfundets lag.

Dog koncentrerer debatten sig meget om de kvinder, der har flest muligheder. Der er fokus på Pernille Harder, fordi hun som den dyreste kvindelige fodboldspiller der nogensinde er blevet solgt for det, der svarer til Lionel Messis ugeløn. Det er ikke, fordi det ikke er absurd. For det synes vi virkelig, at det er.

Som lærlinge i metalindustrien vil vi gerne opfordre medierne til også at finde dagsordener og sager fra den verden, som vi kender. Vi skal huske alle de kvinder med almindelige jobs og en almindelig hverdag, som ikke nødvendigvis får skærmtid i bedste sendetid. Ligestillingskampen skal også repræsentere dem, der normalt ikke råber højest.
Vi må bare aldrig glemme, at kampen mod det kønsopdelte arbejdsmarked er mindst lige så vigtig en ligestillingskamp som fodboldspilleres løn. Vi synes, der mangler indspark i ligestillingsdebatten fra den hverdag, som vi oplever. Her er et eksempel fra Lines hverdag:

Da Line skulle søge læreplads som automatiktekniker, ansøgte hun hos mange forskellige virksomheder. Men hun fik også mange forskellige afslag. Særligt ét sprang i øjnene. Et sted fik hun at vide, at hun ikke kunne blive ansat, fordi der ikke var et omklædningsrum til kvinder.

Tyg lige lidt på den. Dit køn kan bruges som argument for ikke at få en uddannelsesaftale. Der kan vi snakke om kvinder, der bliver begrænset i deres muligheder, alene fordi de er kvinder. Vi tror selvfølgelig, at langt de fleste virksomheder gerne vil have kvindelige lærlinge, men ikke alle er klar over de gevinster og muligheder, der er ved at have kvindelige lærlinge. En god løsning i forhold til afslaget på læreplads fordi der ikke er omklædningsrum til kvinder kunne være at forskyde mødetiderne med et kvarter, så kan både mænd og kvinder benytte samme omklædningsrum svære er det ikke! Vi er nået langt, men er ikke i mål endnu.

Kvinder skal have samme muligheder for at komme i lære, men i dag tyder meget på, at nogle kvinder skal kæmpe hårdere for at få en læreplads, fordi der er en formodning om, at de ikke kan det samme som deres mandlige kollegaer. Det er bare ikke rigtigt, da kvindelige lærlinge er som regel mindst lige så dygtige. Mindst.

Tak til Sofie Linde for at få brudt lydmuren for alle kvinders ligestilling. Lad os minde hinanden om, at ligestilling mellem kønnene skal være en værdi, der gennemsyrer alle dele af samfundet. Ingen må begrænses af deres køn.