Operationen lykkedes – men patienten døde.

Måske er det tid til et wake up call!

I lyset af den økonomiske krise rundt om i verdenen, Europa og i vores egen lille andedam, er det slående, hvor lidt vi egentlig taler om værdier.

Hvilke værdier vægter vi som samfund og som mennesker?

Dagsordenen er sat og cementeret, om vi vil være ved det eller ej. I Danmark taler vi om 2020-planer, besparelser, effektiviseringer og reformer, men er det nu også det væsentligste tema at diskutere i en krisetid?

Min pointe er, at vi i højere grad bør rette fokus på de reelle menneskelige værdier i samfundet. Heldigvis er verdenen ikke sort og hvid – og der andre livsformer, som får taletid i medierne. Bonderøven har eksempelvis ikke levet forgæves.

Jeg kender ikke Bonderøven personligt, men jeg har lagt mærke til, at DR´s program om Bondeknolden er enormt populært. Min egen lommefilosofiske vurdering er,  at vi som mennesker drages af det liv, vi ikke selv lever, men måsker drømmer om. Her kan Bonderøven åbenbart skabe nogle drømme hos folk om et andet og mere enkelt liv.

Bonderøven repræsenterer en livsform og nogle værdier, som taler til mennesker. Det er vældigt interessant, synes jeg. Det skyldes måske, at mange mennesker kan genkende drømmen om at ”melde sig ud af samfundet” og dyrke sine egne kartofler i bar røv – back to basic eller simpel living. Når vi så alligevel ikke vælger den simple livsform, skyldes det formentlig, at vi lever i et samfund, hvor diskursen er sat – enten er du med på vognen, ellers er du dømt ude.

Det kræver mod at vælge en anden vej. Unge mennesker skal skynde sig i dag. De skal blive færdige til tiden og helst før tid. Ingen fjumreår – ingen tid at spilde!

Jeg læste fornylig en artikel med overskriften; ”generation målrettet”. Jeg måtte selvfølgelig læse artiklen, da jeg selv har en datter i gymnasiealderen, som i den grad er målrettet. Artiklens pointe var, at de unge i dag er mere målrettede end tidligere generationer, og grunden til det er, at vores samfund har skabt en forventning til de unge om, at hvis de skal klare sig i det moderne samfund, så skal ærmerne smøges op.

Men, der er flere faldgrupper i denne tænkning. For det første er der de unge, som ikke kan leve op til forventningerne, og dermed oplever nederlag – og for det andet rammer det i lige så høj grad de stærke unge, som måske klarer sig godt, men det er på bekostning af deres drømme.

Den sidste gruppe, som umiddelbart havde de gode kort på hånden, gav udtryk for, at de efterlevede samfundets forventninger til dem – men ikke mærkede efter, hvad de selv havde lyst til.

Det handler om drømme ; om det gode liv og de værdier, vi ønsker at leve efter. Min opfordring er, at vi som mennesker bør vælge med hjertet – individuelt og som samfund. Vi hverken kan eller skal forkaste den økonomiske tænkning, men vi skal forsøge nuancere diskursen om det rigtige liv. Det er ikke sikkert, det er lykken. ”Det er saaamfundets skyld”, som TV2 synger.

Der er heldigvis håb, for vi har som mennesker en større kraft, end vi selv regner med, så min opfordring er; mærk dig selv – og lev dine drømme ud i livet. Det kunne jo ske, at det gik dig godt, selvom det ikke er nedskrevet i 2020-planen.

Drømme koster som sagt ikke noget.