Giv den gas – vi skal på jagt efter passion og helhed!

Vi vil bryde negativ social arv!  Men daginstitutioner – hånden på hjertet – hvordan går det med at arbejde med udsatte børn og deres familier?

Lad os sammen give den negative sociale arv baghjul!

Jeg elsker Tom Kristensen. Ja, den er god nok. Det er ham Tom med alle le Mans sejrene, og jeg vil gerne fortælle dig hvorfor! Er du klar? – godt, så spænd sikkerhedsselen, nu giver vi den gas!

”Er det din søn?”  Der midt i afgangshallen står Tom Kristensen. Han henvender sig til mig. Mine fordomme har frit spil, og jeg tænker: ”Hold nu op, hvor ser han overmegafrisk og smart ud!”.(Ja, undskyld Tom Kristensen!) Min søn Niels Emil, på dengang 2½år, og jeg er kørt til lufthavnen for at sige farvel til min veninde Anne, der efter 14 dage i Århus, skal med flyet hjem til le Mans. Et øjebliks uopmærksomhed har givet Niels Emil lejlighed til at studere Tom Kristensens kuffert indgående. ”Hov, stop Niels Emil” siger jeg og skal til at finde på et eller andet undskyldende at sige, men Tom Kristensen kommer mig i forkøbet: ”Har han boardingpas?”, ”Øh, hvad?”, spørger jeg undrende. ”Ja, har han et boardingpas, skal han med til le Mans? For sådan en dejlig unge kunne jeg da godt tænke mig at få med!” Tom Kristensen kigger mig direkte ind i øjnene og stikker mig et stort varmt smil!

Jeg er godt gift – bestemt, men lige der – midt i afgangshallen i Tirstrup lufthavn blev jeg usandsynlig vild med motorsport! Kære Tom! Ja, jeg tillader mig at undlade efternavnet nu! Nej, jeg ved godt, du ikke stod med 21 børn! Men – den følelse af nærvær og oprigtig interesse du efterlod mig med – der midt i Tirstrup lufthavn, det var topklasse!

Topklasse af interesse og nærvær med relationen som katalysator er det, vi skal efterstræbe i danske daginstitutioner. Den enkelte medarbejder har et eget ansvar – hank dog op i dig selv! Ja, jeg ved, der findes mange dygtige pædagoger. Til gengæld findes der mindst lige så mange, der har brug for at få arbejdet med sig selv. Ledelsen og embedsmændene i de forskellige kommuner må gå foran!

Tom brænder for motorsport – jeg er vild med mit arbejde som pædagog! Jeg vil arbejde i en daginstitution, hvor jeg, sammen med mine kollegaer, kan give den gas hver dag!

Vi skal tryllebinde forsamlinger af børn (og voksne) med eventyrlige fortællinger. Vi skal være møgbeskidte i vores flyverdragter og lege ”ninjamonster” mens vi hviner af fryd. Vi skal stå ved bålet og eksperimentere. Vi skal skråle ”fed rock” for fuld udblæsning. Vi skal trille, hoppe, løbe, snakke, tumle, lytte og grine – hver dag!

Menneskelig passion er en nødvendighed for at arbejde som pædagog. Det er udgangspunkt for at være interesseret, nysgerrig og NÆRVÆRENDE. Det er der brug for, når Aksel på tre år har brug for hjælp til at komme i gang lege med de andre børn. Når Sara på 6 år skal tro på, at hun kan noget. Eller når Peter med ADHD skal inkluderes i en børnegruppe.

Danske daginstitutioner skal have et skud arbejdsglæde – de udsatte børns fremtid afhænger af os. Vi kan bryde negativ social arv, men der er brug for pædagoger med mod og personlig passion.

Tydelig pædagogisk ledelse – ja tak!  Kom nu i gang ude i kommunerne! Alle har passion – Find den!