Kære forælder – der er flere børn end dit barn

 

Det er en kold vinter morgen i vuggestuen, hvor de fleste børn har løbende 11 taller af snot ud af næsen.

En morgen i garderoben, hvor jeg tager i mod Carl, er det en hektisk mor, der afleverer. Hun er frustreret over at Carl har haft en svær morgen. “Han har været ked af det, og han havde godt nok feber i går aftes, men her til morgen havde han altså ikke feber. Så han skal selvfølgelig i vuggestue, men han skal slet ikke på legepladsen i dag”, siger hun, “og han må helst kun sove en gang, for han er simpelthen så svær at få til at sove om aftenen”. Jeg lytter til de mange ord og ønsker mens jeg  tager imod en meget grædende Carl, som kun er rolig når han sidder ved en voksen.

Så langt så godt!

Men der er jo flere børn end Carl.

Samme dag falder sneen og vi må blive indenfor, da min kollega er syg, og vi er 2 pædagoger til 15 vuggestuebørn til kl 10, hvor en vikar møder ind.

Sådan ser hverdagen også ud, selvom Carl’erne har brug for særbehandling:

Jeg sidder og læser en bog med Søren, Julie og Peter, og vi er fordybet i 2 min, men så græder lille Hanne. Min kollega er lige gået ind i tegnerummet for at hente farvet papir til en kreativ aktivitet. Jeg rejser mig fra gulvet og henter grædende Hanne. Men Peter har lidt svært ved afbrydelser, så han er løbet ud i lege-mellemgangen, og har slået Thea i hovedet med en bil. Hun græder og der er kommet et lille hul i panden, så hun bløder.

Så er der ikke tid til at sidde med lille Carl, selvom jeg brændende gerne ville.


Så kære forældre, jeg vil gøre alt for lige netop dit barn, men det vil jeg også for de 17 andre børn. Dit barn er en del af en større gruppe, og jeg må tænke på hele gruppen og ikke kun lige dit barn – og ressourcerne er ikke til det hele. Vi vil meget gerne vide hvordan Carl har det, og vi gør alt hvad vi kan for at han har en god dag. Men kære forældre i må ikke forvente det umulige af os, vær realistiske og indse at jeres lille Carl er ikke det eneste barn. Men vi har 17 andre Carl ‘er, så hjælp os, ved at have tillid til at vi vil gøre alt for dit barn, og trives han ikke i den store gruppe, pga sygdom eller andet, så skal han ikke være i vuggestuen den dag.